Onderzoek naar nicotinemiddelen deugt niet
Nicotine ontwenningsmiddelen (NRT) zouden de kans op slagen van een stoppoging tot wel 2 maal vergroten horen we van de anti-rokenorganisaties. Maar hoe komt men tot die conclusie en is ze wel terecht?
John Polito, een anti-roker van het eerste uur, maar ook groot criticus van de huidige anti-rokenbeweging, noemt de bewering in een nieuw artikel volstrekte onzin. De kans op geslaagd afkicken wordt door het gebruik van de NRT-middelen eerder kleiner dan via cold turkey stoppen.
De veroorzaker van de misvatting is het gepubliceerde onderzoek, dat bijna altijd op kosten van de producenten wordt uitgevoerd. Op een totaal verkeerde manier, volgens Polito.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in de vorm van placebo-onderzoek. In dergelijk onderzoek worden twee groepen stoppers genomen van wie een groep de echte nicotinepleister krijgt en de andere groep een nep-pleister (placebo). De fout die nu gemaakt wordt, volgens Polito, is dat de placebo-groep wordt gelijkgesteld aan cold turkey stoppers, terwijl dat niet zo is.
De proefpersonen in de placebo-groep zullen meteen merken, door het ontbreken van van het typische nicotine kick effect, dat ze een neppleister hebben. Daardoor zal hun geloof in een geslaagde stoppoging direct kelderen en zal deze groep veel eerder het roken weer opnemen. Daardoor wordt het proefresultaat sterk beinvloed in de richting van de nicotinepleisters.
Als je echter na een jaar gaat kijken naar de manier van stoppen van geslaagde stoppers blijkt dat hierbij nauwelijks rokers zijn die NRT-middelen hebben gebruikt. Cold turkey stoppen, zonder hulpmiddelen, is dus veel effectiever dan stoppen met gebruik van de NRT-middelen. Op de pagina van Polito (zie onderstaande link) worden alle uitspraken die daar worden gedaan, volledig gedocumenteerd met links naar uitgevoerd onderzoek dat zijn stelling onderschrijft.
Tóch blijven bijvoorbeeld Stivoro en het ministerie van VWS nog steeds hun geld zetten op deze niet werkende middelen en zo rokers onnodig op kosten jagen. Bij Stivoro op de site wordt zelfs onomwonden reclame gemaakt voor deze middelen….. Zal wel het een en ander opleveren, mogen we aannemen.
Flawed research equates placebo to cold turkey
Is Receiving a Placebo the Same Thing as Trying to… (Michael Siegel’s weblog)
Nicotinevervangers even (in)effectief als placebo`s (Forces-NL)
Afkicken mét nicotinepleisters leidt tot minder kans op succes (Forces-NL)