November 2001

Nieuws items:

 • 29 november:
  Evaluatie einde Montgomery rookverbod in de pers

  "
  Onze inspanningen zijn overal belachelijk gemaakt", zegt Howard Denis, een gemeenteraadslid die oorspronkelijk voor de wet stemde en later publiek zich ervan distancieerde.
  "Upon further consideration, however, it has become clear that the tobacco smoke provisions will be nothing more than a tool to be used in squabbles between neighbors, and that significant resources will be required to address these complaints."
 • 29 november:
  FTCT eindrapportage

  Het ultieme doel van de anti-tabaksconferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie is de aanval op de tabaksindustrie. Dat weten we inmiddels. Hun oogkleppen verhinderen nog steeds te zien dat ze zelf net zo erg zijn als degenen die ze bestrijden. De pot verwijt de ketel…
 • 28 november:
  Thuisroken verbod van de baan

  Er moest een veto aan te pas komen, maar de rigide wet in Montgomery County, die roken in eigen huis aan banden legde, is van de baan. De wet werd ingetrokken toen één van de voorstanders van de wet publiekelijk zijn steun voor de wet introk.
  Blijkbaar is er in de Amerikaanse publieke opinie toch een grens bereikt aan het accepteren van de acties van de anti-rokers.
 • Extra:
  Poliovaccin oorzaak longkanker
  ?
  Een poliovaccin, gebruikt in de jaren ’50 en ’60, zou besmet zijn geweest met een apenvirus dat op dit moment diverse soorten van longkanker veroorzaakt.
 • 28 november: Forces gaat wereldwijd de strijd aan met WHO’s FCTC
  In een persverklaring die vandaag, de laatste dag van de FCTC conferentie in Genève, wereldwijd is uitgestuurd naar de media, parlementariërs en overheden annonceert Forces International een frontaal offensief naar de Wereldgezondheidsorganisatie en haar tabaksbestrijdingsprogramma dat onder de naam Framework Convention on Tobacco Control door het leven gaat.

  In de persverklaring wordt een document geannonceerd waarin de manipulaties, de financiering en de misinformatie van deze organisatie aan de kaak worden gesteld.
  Zie ook bericht van 22 november op deze pagina.
 • 28 november: Hoe Minnesota de tabaksmiljoenen verdeelt
  Een verhaal over vriendjespolitiek, mensen die niet met geld weten om te gaan, de ideeën van antirokers maar vooral over de rol van het grote geld in Amerika.
  Een blik op de toekomst van de Nederlandse anti-rook hype? Lees en huiver.
 • 28 november:
  Nieuwe Forces afdeling in Minnesota

  De rokers hebben de strijd tegen een horeca rookverbod verloren in Duluth, maar dit is het effect: een hagelnieuwe Forces afdeling! De strijd is nog niet gestreden…
 • 28 november:
  Mannen frustreren zwangere vrouwen bij het stoppen met roken


  Weer een onderzoek in de reeks van "red onze kinderen", een vaak gebezigd emotioneel thema als het gaat om het overreden van mensen om te stoppen met roken.
  Meer over rokende moeders.
 • 27 november: Effecten van meeroken kleiner dan gedacht
  Een nieuw onderzoek wijst uit dat de aannames rond de invloed van meeroken lange tijd overdreven zijn. Uit het onderzoek van het Oak Ridge National Laboratory, waarbij mensen meters bij zich droegen waarmee ze de gehele dag rondliepen in een bedrijf zonder rookrestricties, blijkt dat de uitgangspunten zoals die al jaren door onder andere de OSHA (Occupational Safety and Health Administration) worden gehanteerd, niet bevestigd worden. Het is de eerste keer dat zulke exacte metingen werden uitgevoerd.
 • 27 november:
  Eerste boetes in India

  Nadat de Indiase regering vorige week aankondigde de rookverboden in openbare gelegenheden strenger te zullen handhaven zijn inmiddels de eerste 200 boetes al uitgeschreven. De WHO en haar farmaceutische partners boeken dus hun eerste succes in dit land met een potentiële nicotine ontwenningsmiddelenmarkt van 240 miljoen rokers. Kassa!
 • 27 november:
  Onderzoek: stappen is gezond

  We wisten al langer dat genieten gezond was. Nu laat een Engels onderzoek zien dat dat wetenschappelijk bewezen kan worden… Wat is de werkelijkheid toch complex…. Of niet?
 • 26 november:
  De kritiek op het besluit om buren het recht te geven rookoverlast aan te pakken breekt los

  Ingezonden brieven in kranten, radio uitzendingen en redactionele artikelen beginnen los te komen in de VS nadat

  Montgomery County vorige week besloot
  dat mensen voortaan op de bon geslingerd kunnen worden als ze door roken in eigen huis de buren overlast bezorgen.  Algemene tendens: "belachelijk"!
 • Extra:
  Artikelen over passief roken

  Een aantal links naar essays en discussies over het wel dan niet gevaarlijk zijn van ‘meeroken’.
 • 24 november:
  Australië nog extremer in anti-roken maatregelen

  Rokers die zich voornamen om binnenkort naar Australië te emigreren of daar van een vakantie te gaan genieten kunnen zich beter nog even bedenken. De anti-rokers maken zich op voor nóg verdergaande maatregelen tegen het roken dan de toch al rigide maatregelen die nu al van kracht zijn.
  "Sometimes I feel like I’ve been sent to the leper colony" zegt een Australische roker erover.
  Ons advies: rokers, boycot Australië, het land houdt niet van rokers.
 • 23 november:
  India wil illegaal roken consequenter straffen


  Wereld Gezondheidsorganisatie
  Na daarover door de Wereldgezondheidsorganisatie op de vingers te zijn getikt, wil India de bestaande tabakswetten strenger gaan toepassen.
  "The move follows a call by the World Health Organization (news

  web sites
  ) (WHO) for governments around the world to adopt an international treaty against smoking and tobacco addiction by 2003." volgens het bericht.

  De farmaceuten
  Recent nog dwong een ‘particulier’ bij een rechter in India stringenter rookverboden af. Daar bleek een connectie met de farmaceutische industrie (zie bericht van 3-11 in ons nieuws archief).
 • 22 november: "Tabaksindustrie doneerde $2,2 miljoen aan politiek"
  De Campaign for Tobacco-Free Kids, de American Heart Association and the American Lung Association publiceerden deze week een overzicht van donaties van de tabaksindustrie aan de verkiezingscampagnes in de VS. Forces vergeleek eens hoe dit bedrag zich verhoudt tot de hoeveelheden ‘bucks’ die vanuit andere industrietakken naar de politieke partijen gaan. Op de opensecrets.org website kunnen deze gegevens van alle sectoren opgevraagd worden. Het door de anti-organisaties genoemde cijfer is bij benadering gelijk aan het op

  deze site vermelde bedrag
  . Verrassend is het wanneer we dit cijfer vergelijken met de donaties van de farmaceutische industrie:

  $3,577,657
  , meer dan 50% meer!
  Over selectieve berichtgeving gesproken!
 • 22 november:
  Longartsen vragen meer aandacht voor bestrijding van longziekten

  Er wordt veel te weinig geld uitgetrokken voor de bestrijding van longziekten, vinden Engelse longartsen. Is de reden misschien nog steeds
  het ‘eigen-schuld-dikke-bult’ principe?
 • 22 november:
  Framework Convention on Tobacco Control in de problemen
  ?
  De afgevaardigden naar de WHO conferentie houden hun hart in verband met de opstelling van de nieuwe Amerikaanse regering. Een regering die, blijkens diverse gebeurtenissen in de periode dat ze aan de macht is, zich minder druk maakt om de tabaksproblematiek  dan de Clinton regering.
  De FCTC, zwaar gesubsidieerd door de farmaceutische industrie, stelt zich als doel die andere industrie, de tabaksindustrie, te remmen in haar wereldwijde invloed. De nieuwe fase in de oorlog om de macht over de nicotinemarkt begon vandaag in Genève.
 • 22 november:
  Montgomery County, Maryland begint het privé leven van haar burgers binnen te dringen

  750 dollar moet een burger gaan betalen als hij thuis of in de tuin rookt en de buurman heeft er last van en beklaagt zich. In dit artikel worden vraagtekens gezet bij een dergelijke vergaande inmenging in het privé leven van burgers.
 • 21 november: Roken werkt attentieverhogend voor ADHD patiënten
  Resultaten van een nieuw onderzoek lijken aan te tonen dat ADHD patiënten baat kunnen hebben bij roken. Daarna volgt weer een pleidooi voor de toepassing van nicotine ontwenningsmiddelen. Kassa voor Big Pharma want roken mag natuurlijk niet.
 • 21 november: Borst wil overzicht van toevoegingen tabak
  In haar nieuwe tabakswet wil Borst opnemen dat tabaksproducenten op hun verpakkingen vermelden welke toevoegingen er zijn gebruikt bij de fabricage van het product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH