‘Nog even en roken is een verzetsdaad’

Op de discussiepagina van de Gelderlander van afgelopen zaterdag analyseert een ‘rokende journalist’ de situatie van de rokers in Nederland. Volgens de journalist is de jacht op de roker sterk overdreven, andere bevolkingsgroepen gedragen zich eveneens niet erg verstandig bij zaken die ze graag doen.


En bovendien is de overheid ook nog eens hypocriet als ze enerzijds accijns vangt – waar ze niet buiten kan – en aan de andere kant het roken bestrijdt:


“Het mislukken van beleid gebeurt met de regelmaat van de klok, maar dat de mislukking een vantevoren bepaalde voorwaarde is, is bijzonder ongebruikelijk.”


Nu is roken natuurlijk niet het enige wat een mens kan doen dat enigszins in strijd is met de intelligentie. Drinken, onbeschermd darkroombezoek of onbeschermde seks in het algemeen, te hard rijden en junkfood eten zijn maar wat willekeurige voorbeelden van gedrag waarvan je op zijn minst kunt weten dat het ook niet verstandig is en dat vervelende consequenties kan hebben. Overigens zijn het tevens voorbeelden van gedrag dat, hoe dom ook, óók wordt vertoond door niet-rokers.

Toch mogen snelheidsduivels, drinkers (probeer die in Ierland maar eens te weren!) darkroombezoekers en junkfoodjunkies gewoon solliciteren bij dit bedrijf. Het betreft hier overigens een callcenter. Volgens de bedrijfsleiding zijn rokers dus te dom om te bellen. Hier ligt een mooie uitdaging voor de Europese roker: belt allen dit bedrijf en toon aan dat je heus wel intelligent genoeg bent om een telefoon te gebruiken!

Zelfs belangenverenigingen van niet-rokers spraken hun verontwaardiging uit over deze verregaande inbreuk op de privacy van de thuisroker. Zo ook een woordvoerder van Clean Air Nederland recentelijk op de radio bij ‘Met het oog op morgen’, om in dezelfde zin roken een verslavingsziekte te noemen. Een hele eer. Wij rokers zijn dus niet dom, nee, we zijn ziek. Ik ben er nog niet uit of ik liever wordt aangesproken op de domheid van mijn gedrag of op mijn psychische onvermogen om een eigen keuze te kunnen maken. Want, hoewel ik mij bewust ben (en was!) van de verslavende werking van roken en ik het ook niet de meest verstandige daad uit mijn leven vind om weer een sigaret op te steken, is het wel een keuze. Een keuze die ook anders kan uitpakken, zoals de vele ex-rokers laten zien. Ik denk dus dat ik toch maar liever dom ben.


Nog even en roken is een verzetsdaad (met reacties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH