Meerderheid Osse bevolking tegen totaal rookverbod

Tijdens onze actie, vorige week, in Oss is er onder twee groepen Ossenaren een kleine enquête afgenomen. Daarin vroegen we om hun mening over een totaal rookverbod en tegelijk naar hun politieke voorkeur. De twee groepen bestonden uit cafégasten en marktbezoekers. Het totaal aantal geintervieuwde mensen was 270.


Uit de analyse van de uitslagen blijkt duidelijk dat de overgrote meerderheid, maar liefst 89%, tegen een totaal rookverbod in de horeca is. Uitgesplitst naar politieke voorkeur blijkt dat dat geldt voor alle partijen maar zeker ook voor de SP-kiezers (83%). Want daarvoor waren we speciaal naar Oss gegaan: om aan te tonen dat de SP-achterban in meerderheid tegen de opstelling van de SP Tweede Kamerfractie in deze zaak is.


Algemeen: de overgrote meute is tegen een totaal rookverbod (89%)! (En/en: er moet plaats zijn voor rokers en niet rokers in de horeca)Waar we benieuwd naar waren, maar ook wat we verwachtten: SP kent meer dan 83% tegenstanders van een rookverbod! Maar ook de stemmers op andere partijen, die het rookverbod steunden, zijn in meerderheid tegen een totaal rookverbod in de horeca.Er blijkt zelfs een onverwacht patroon te zien dat cafebezoekers relatief vaker voor een rookverbod zijn vergeleken met de man in de straat!Ook onder ex- en niet-rokers is er een meerderheid tegen een totaal rookverbod. Ex-rokers zijn niet erger dan nooit-rokers, hetgeen verrassend is.


Opgesplitst op rookstatus


De samenstelling van onze steekproef qua politieke voorkeur komt aardig overeen met het stemgedrag van de Osse bevolking:VVD’ers zijn blijkbaar relatief vaak in de kroeg te vinden:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH