Luchthaven Zaventem rookvrij

Per 14 april is de Brusselse luchthaven Zaventem geheel rookvrij verklaard. Ook in lounges, bars en restaurants geldt dit. Voor rokende passagiers die lange vluchten willen maken is Zaventem dus een afrader. Deze passagiers zullen nóg langer dan door de rookvrije vluchten al het geval was, op een stokje moeten bijten.


Door de nieuwe Belgische tabakswet zijn ook alle werknemers verplicht rookvrij, zolang ze in het gebouw werken.


Dit soort maatregelen zijn een prima manier om de groei van de luchtvaart te beperken. Daardoor komt er ook minder kerosinevervuiling in de luchthavengebouwen (uitgaande van de constatering dat elk vertrek van een groot vliegtuig het equivalent vervuiling in de lucht brengt dat overeenkomt met een 400 jaar lang kettingrokende roker).


De enkele specifieke rokersruimtes voor passagiers en bezoekers, die na de invoering begin dit jaar van het algemene rookverbod in openbare plaatsen nog behouden bleven, zijn nu ook buiten gebruik gesteld. Er zijn niet langer asbakken beschikbaar in de publieke delen van de luchthaven. Deze maatregel van luchthavenuitbater BIAC steunt op een strikte toepassing van het koninklijk besluit van 13 december 2005, dat roken in openbare plaatsen verbiedt.

Alle publieke delen van de luchthaven zijn nu 100 procent rookvrij. Dat geldt ook voor niet-publieke delen van de luchthaven die dienen tot gemeenschappelijk gebruik door het luchthavenpersoneel, zoals gangen en trappen. Het rookverbod in kantoren en werkruimtes op de luchthaven steunt op de afzonderlijke regelgeving rond roken op het werk. Deze regelgeving verzekert aan alle werknemers een rookvrije werkomgeving.


Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH