Kruisvaart tegen rookverbod in België

Morgen is het zover: de succesvolle Kruisvaart tegen het Rookverbod die in 2007 en 2008 in Nederland zo’n honderdduizend hantekeningen tegen het rookverbod opleverde en een belangrijke aandrijver was van het felle verzet tegen het rookverbod in de laatste jaren, vindt morgen zijn herhaling in België.

Ook deze keer weer gaat hetzelfde actieschip dat toen gebruikt werd de wateren bevaren om in verschillende steden, nu nog alleen in Vlaanderen, cafés te bewegen in verzet te komen.

De Kruisvaart wordt georganiseerd in nauwe samenwerking tussen Horecaclaim België en de Federatie van Cafés in België (FedCaf).

Maandag 2 juli om 14.00 uur wordt in de haven van Antwerpen de actievlag gehesen waarbij een trompetter de tonen van Deep Purple’s Smoke on the Water ten gehore zal brengen.

In een gezamenlijk persbericht laten deze twee organisaties weten:

Nederland snelt België ter hulp: FedCaf Belgium en Horecaclaim België gaan met Nederlandse boot op kruistocht langsheen de Vlaamse waterwegen !

Wiel Maessen – Nederlander, voorzitter van Forces International en voorvechter van het eerste uur tegen het rookverbod in de horeca – heeft een enorme ervaring als het op internationaal verzet tegen het rookverbod in de horeca aankomt. Reeds sinds 1999 houdt hij zich actief met deze materie bezig.

Ondermeer dankzij zijn volgehouden strijd werd in Nederland ondertussen het rookverbod fors afgezwakt, welk een europees precedent geschapen heeft.

Wat in Nederland kon, moet ook in België kunnen.

Een van zijn meest spraakmakende acties was een kruistocht tegen het rookverbod in 2007. In bijlage vindt u hiervan enkele sfeerbeelden.

Op zijn initiatief wordt nu in België een gelijkaardige actie op het getouw gezet, en dit van 1 juli (1 jaar rookverbod in België) tot 12 juli eerstkomend. Op zijn uitnodiging zullen FedCaf Belgium en Horecaclaim België mee aan boord gaan voor deze ludieke protestactie, die de zoveelste hulpkreet uit de sector vertegenwoordigt.

Mogelijk volgt er nog een tweede editie – eventueel zelfs een derde – later dit jaar, die dan Oost- en West-Vlaanderen en/of de Waalse steden zal aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH