Kruisvaart finale, verslag 1

Al liggende in de voortreffelijke gemeentehaven van Delft, vlak bij het centrum van de stad, bereiden we ons voor op de kroegentocht van vanavond. Net als gisteren in Rotterdam gaan we de komende avond de kroegen in de binnenstad af en hangen daar ons pamflet op met de aankondiging van de demonstratie van aankomende vrijdag. Tegelijkertijd verzamelen we handtekeningen van eigenaren, barpersoneel en klanten.


Dezelfde procedure gisteravond in Rotterdam leverde ons in een drietal uurtjes honderden handtekeningen tegen het rookverbod op. Deze multiculturele stad bij uitstek liet ons ook zien dat het verzet tegen het rookverbod erg breed is: alle 50-60 bezoekers van een Turks thee- en koffiehuis tekenden de lijsten, waarbij de uitleg werd verzorgd door een Turkse medeburger die bij de ingang ons al vertelde dat hij en zijn landgenoten onthutst zijn door de plannen van het kabinet. En dat is binnen ook te zien, het ziet er blauw van de rook. Waar moeten deze mensen allemaal naartoe als ze binnen niet meer mogen roken?! Trekken de jongeren onder hen dan de straten van de stad in als hangjongeren in plaats van gezellig een soort cijfer-scrabble te spelen?


Het actieschip passeert de Brienenoordbrug in RotterdamMaar ook de Antillaanse bars deden enthousiast mee. Alweer 100% van de gasten en de eigenaar die tekenen. Net als in de kroegen waar vooral Ieren hun vertier zoeken en de echte Nederlandse café’s. We hebben niet een gast of eigenaar meegemaakt gisteren die niet tekende.


En het resultaat is er naar: vanavond belde Kees, die de handtekeningen telt, dat er inmiddels maar liefst 80.000 binnen zijn! Dat is gigantisch veel. Zoveel heeft CAN er nog nooit verzameld…


En we weten zeker dat er her en der in het land nog tienduizenden handtekeningen in kroegen liggen, waarbij de eigenaar is vergeten de lijsten op te sturen.


Bij deze roepen wij iedereen in het land op om in een laatste krachtsinspanning, voordat we vrijdagochtend de massa handtekeningen voor de ogen van Minister Klink de gaan uitspreiden, om de kroegen in je stad langs te gaan en alle lijsten die daar liggen, vol of niet vol, op te halen.


Neem ook de affiche van de demonstratie en reservelijsten mee en hang die op, c.q. laat ze tekenen. We moeten in staat zijn de honderdduizend te halen! Uiterste inzenddag is a.s. woensdag!


En denk er om: vrijdagmiddag om kwart voor twee verzamelen bij het Ministerie van Landbouw in Den Haag.


Laat eindelijk zien dat rokers niet over zich laten lopen!


Stem ook op nujij.nl: Rokers willen actie!


En morgen stomen we op naar Den Haag! Klink, here we come!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH