Is het toeval of zit er meer achter?

De dag nadat in Breda een bijeenkomst was gehouden van zo’n 200 lokale kroegeigenaren, waarbij in grote meerderheid besloten werd om de asbakken weer op tafel te zetten, werden de twee belangrijkste organisatoren van die bijeenkomst door het VWA beboet.

Brasserie de Meeuw, waar de vergadering werd gehouden, kreeg te horen dat ze een boete van €300 opgelegd krijgen. Lunchroom De Pfromberg, mede-organisator, kreeg meteen de tweede boete van €600 voor de kiezen.

Naar ons idee is dit een zwaktebod van de overheid, c.q. de VWA, nu ze hun grip op de handhaving aan het verliezen zijn.

Dit soort reacties zijn olie op het vuur. Wil de overheid een politiestaat gaan inrichten of wil ze, als volwassen mensen onder elkaar, een dialoog aangaan met degenen die de dupe zijn van een ondoordacht beleid? We zullen zien.

De Stichting heeft inmiddels een gesprek met Minister Klink aangevraagd. We zijn benieuwd of dat verzoek wordt gehonoreerd. Het is, wat ons betreft, de laatste kans voor de minister om redelijkheid te laten zien en afstand te nemen van fanatisme en ideologie.

Veel hoop daarop hebben we niet, maar in ieder geval kunnen we de minister dan in klare taal vertellen wat hem in de bodemprocedure boven het hoofd hangt.

Maar dat niet alleen. Soortgelijke bijeenkomsten van boze caféeigenaren worden in het hele land gepland. Om eens wat steden te noemen: Utrecht (a.s. woensdag), Etten-Leur en Venlo (a.s. vrijdag), Maastricht, Bergen op Zoom, Zaanstad, Groningen en Rotterdam staan ook al in de steigers.

We laten ons door deze intimidatie niet afschrikken!

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH