Gemeenten gaan ook mee doen…
De preventiegedachte – en daarmee de bemoeizucht van de overheid in het privéleven – komt steeds dichter bij de voordeur van elke burger.
Samen met regionale GGD-afdelingen en het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ) willen lokale overheden zich nu ook intensiever met de gezondheid van hun burgers gaan bemoeien. A.s. donderdag tekenen De drie partijen een convenant met als doel tot maatregelen te komen om te veel en te vet eten, maar ook roken, lokaal te ontmoedigen.
Scholen zullen op de vingers worden getikt als ze frisdrankautomaten in huis halen of vette hap aanbieden, de hoeveelheid sportscholen moet verhoogd worden en leerlingen gestimuleerd om met de fiets en niet de brommer naar school te gaan.
De samenwerking is broodnodig, stelt adjunct-directeur E. Ruland van het NIGZ. Sinds 2003 zijn gemeenten verplicht om hun ‘goede voornemens’ op gezondheidsterrein op papier te zetten, maar vaak ontbreekt het lokale overheden aan kennis en capaciteit om ze uit te voeren. “Gemeenten krijgen er van het kabinet een verplichting bij, maar geen zak met geld. Wij gaan ze helpen om een goed beleid te voeren”.
Volgens het NIGZ werkt preventie beter op lokaal niveau. “Wetenschappelijk is aangetoond dat versterking van gezondheidsbevordering op lokaal niveau effectiever is dan een uitsluitend landelijke aanpak.”
Het is enerzijds een voordeel als lokale overheden, die beter bereikbaar zijn voor klachten door de burger, zich met deze materie gaan bemoeien maar anderzijds trekken landelijke en Europese overheid zich niet terug, waardoor het aantal bemoeials alleen maar sterk zal oplopen en daarmee het aantal maatregelen en de overheidsinvloed op het leven van alle dag….