Verliefdheid = verslaving = drive

De wetenschap heeft er weer een nieuwe verslaving bij gevonden: verliefdheid. Verliefdheid leidt bij een mens tot dwanghandelingen en slapeloosheid en het is erg moeilijk om er van af te kicken.


Zo omschijft de Amerikaanse anthropologe Helen Fisher althans de opwinding die met verliefdheid gepaard gaat.


Het woord verslaving is in de loop der tijd steeds verder uitgehold, met name door de medische wetenschap. Misschien dat dit soort interpretaties de negatieve klank van het woord wat kunnen afzwakken.


Bij verliefden kunnen we het dus vanaf nu ook over verslaafden hebben… En roken is een ‘drive’…..Je eet niet meer, je slaapt niet meer, er is maar één ding waar je aan kunt denken – die ene persoon. Je weet dat je diegene in gedachten veel mooier maakt dan hij is, maar dat moet dan maar; je krijgt genoeg energie van dat gedroom om je zelfbedrog te compenseren. Er zijn momenten dat je er wanhopig van wordt, maar zodra die ene weer in de buurt is, word je overvallen door hoop en verlangen en een stuiterend gevoel van geluk.


Antropologe Helen Fisher doet er sinds 1996 onderzoek naar, verliefdheid. Op de campus van de Stony Brook-universiteit in New York hing ze briefjes op met de tekst: ‘Ben jij net verschrikkelijk verliefd geworden?’ Ze legde twintig bovengemiddeld vaak giechelende, zuchtende en sereen glimlachende jonge mannen en vrouwen in een fMRI-scanner, een apparaat dat de doorbloeding van verschillende hersengebieden meet. Ze ontdekte waar verliefdheid zetelt in de hersenen en dat het geen emotie is.


,,Verliefdheid is net als honger en dorst een ‘drive’, een drift – dat woord is in de wetenschap enigszins in onbruik geraakt, maar het is een prima woord”, zegt Fisher. Bij verliefde mensen, ontdekte ze, zijn de hersengedeelten actief die geassocieerd zijn met de motivatie om een bepaalde prijs te winnen: de ‘caudate nucleus’ en het ventraal-tegmentaal gebied. ,,Dat deel van de hersenen maakt en verspreidt dopamine, een neurotransmitter die samenhangt met slapeloosheid, hongerverlies, intense energie en sterk gefocuste aandacht, de basiskenmerken van romantische liefde.”


Roken als ‘drive’, het kan nu ook anders betiteld worden. Klinkt véél beter dan verslaving. Toch?


Verliefd tot over je oren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH