De roker en de begroting

Waar in het (niet eens zo verre) verleden de tabaksaccijns telkens verhoogd werd onder het mom van de gezondheid van de individuele roker en (vooral?) de niet roker, is onze huidige regering eindelijk eerlijk en recht door zee.Vandaar dat de maatregelen uit het aanvullend pakket zich concentreren op 2004 en 2005. Voor beide jaren zijn in het aanvullend pakket lastenverzwarende maatregelen genomen. Voor 2004 betreft het onder meer de invoering van de tabaksaccijns van € 0,46 per 1 februari 2004, waarmee gelijke tred wordt gehouden met de verwachte prijsontwikkeling in de ons omringende landen.
(bron: Ministerie van Financiën)


De accijns op “ons” rokertje is dus goed voor de gezondheid van de schatkist, misschien dat de anti-teksten op de pakjes nu een beetje aangepast mogen worden in bijvoorbeeld: “Rokers sterven jonger maar zij dragen wel onevenredig bij aan het terugdringen van het begrotingstekort” of “Roken is goed voor de Rijksbegroting maar niet voor uw conditie“.


Deze verhoging maakt het roken (vrijwel) onbetaalbaar voor de minder draagkrachtigen en zij zullen dan zeer waarschijnlijk eerder en meer gebruik gaan maken van de gezondheidszorg, waardoor deze verhoging op dit genotsmiddel eerder een verslechtering voor de schatkist zal zijn dan een verbetering.
Misschien moet er (analoog aan de huursubsidie) een soort van ‘rooksubsidie’ ingesteld worden, deze kan gefinancierd worden uit de opbrengsten van een voorheffing op “inkomsten belasting op gouden handdruk-regelingen voor top-functionarissen”.
Dit zal het gebruik van deze regelingen net zoveel moeten ontmoedigen als de voorheffing inzake de pre-pensioenen en VUT-regelingen.


Al met al mogen we niet klagen met een regering die de prijsontwikkeling in de ons omringende landen kan voorspellen en daarop weet te anticiperen.
Ik voel mezelf overigens wel een beetje gecriminaliseerd door deze begroting. Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat de “pluk ze” regelingen niet bedoeld waren voor eerlijke en oppassende, hardwerkende, burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH