Competitie…..

Europese landen wedijveren met elkaar om de titel van de Beste Jager Op Rokers. Twee organisaties, de Belgische Stichting tegen Kanker en de Association of the European Cancer Leagues, stelden een schaal op voor de beoordeling van landen in het kader van hun vorderingen in de strijd tegen de roker. Op de schaal, die loopt van 0 tot 100, staat Ierland met 73 punten bovenaan, Luxemburg sluit de rij met 26 punten.


In onze optiek kan zo’n lijst handig zijn voor rokers om te bepalen waar ze tijdens een vakantie hun geld het beste uit kunnen geven. De formule is simpel: trek de score van deze lijst af van 100 en het land met het hoogste cijfer mag zich verheugen in extra belangstelling van rokers. (Natuurlijk mag je ook meteen het land met de laagste score nemen!)


De Tobacco Control Scale geeft dertig landen – waaronder de 25 EU-landen – punten op honderd. Volgens de Wereldbank zijn er zes maatregelen die het tabaksverbruik gevoelig verlagen. Die zes maatregelen staan bij de Tobacco Control Scale voor een bepaald aantal punten, afhankelijk van hun efficiëntie. Dure sigaretten weerhouden rokers blijkbaar het best van hun gewoonte, waardoor een land 30 punten krijgt als het een hoge tabaksprijs hanteert. Andere maatregelen zijn onder meer rookvrije publieke ruimten, informatiecampagnes en een verbod op reclame.

Met 74 punten is Ierland de beste van de klas, Luxemburg staat helemaal onderaan de lijst met amper 26 punten. België haalt 50 punten.

Waar België volgens Joossens sterk mee scoort, is de verplichting om vanaf mei 2007 afschrikkende foto’s op pakjes sigaretten te publiceren. “Daarin zijn we uniek in de EU”, luidt het.


België doet het steeds beter in jacht op rokers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH