CAN vangt bot

Het burgerinitiatief van Clean Air Nederland heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer. Zoals wij al eerder betoogden voldoet CAN met dit verzoek niet aan de eis dat een onderwerp in de afgelopen twee jaar NIET in het parlement is behandeld. De kamer volgde deze redenatie. Een goede zaak: hiermee toont de Kamer dat ze haar eigen wetgeving serieus uitvoert.


In een artikel in Trouw onderschrijft een commentator dit besluit van de Tweede Kamer: CAN ging met dit initiatief echt te ver. (Mét stemmogelijkheid en reacties!)


Op zich is het natuurlijk jammer dat het eerste het beste burgerinitiatief al meteen op een mislukking uitdraait. Dat kan licht de indruk wekken dat de politiek burgers, als puntje bij paaltje komt, toch niet echt serieus neemt. In dit geval valt dat niet vol te houden. De Kamer heeft de zaak een- en andermaal met minister Hoogervorst van volksgezondheid besproken. Dat Clean Air met de uitkomsten van deze debatten niet tevreden is, is iets anders.


Zij wil een absoluut rookverbod in de horeca en vindt dat de minister en de Kamer tegenover de branche te laks zijn. De minister geeft de horeca-ondernemers tot 1 januari de tijd rookruimtes in te richten of met ventilatie hun zaken rookvrij te houden. Nu daar niet echt schot in zit, vergroot hij de druk door met een algeheel verbod te dreigen.


Deze weg is toch sympathieker dan meteen tot zo’n verbod overgaan. Hoeveel er ook te zeggen valt voor het rookvrij maken van restaurants, disco’s en cafés, er zijn ook nog andere belangen in het geding, zoals het rokersbelang. Met een absoluut verbod regel je de zaak in één keer, maar het getuigt van een rigide en weinig democratische manier van denken en laat weinig ruimte aan de eigen verantwoordelijkheid en de creativiteit van de samenleving zelf.


De gedrevenheid om horeca rookvrij te maken slaat door (Stemmen!)
Telegraafartikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH