Asbakken weer op tafel

Op catweb.nl is een goed artikel geschreven dat het initiatief van de kleine horecaondernemer om de asbakken weer op tafel te zetten ondersteunt. Het gaat niet alleen om de mogelijkheid om te roken maar ook om vrijheid en respect.

Allemaal de asbakken op de tafel!

Ome Jan weet het nog goed.

Er was ooit een tijd dat een radio in zijn café ten strengste was verboden. Het bezit van een radio was al illegaal maar op het luisteren er naar stonden strenge straffen tot en met de eventuele sluiting van het café, zo herinnert hij zich.
En toch verscheen die radio geregeld op de bar op momenten dat de kust veilig werd geacht. En terwijl één cafégast bij toerbeurt op de uitkijk stond om te waarschuwen in geval van een dreigende inval van de gestapo, zaten de andere gasten gekluisterd rondom de gloeiende lampenradio. Vanuit de toenmalige machthebbers werd dit negeren van een “befehl” gezien als een misdrijf. En dat moest zwaar worden afgestraft. Voor de cafébezoekers echter had hun negeren van deze vrijheidsbeperkende wetgeving alles te maken met hun verlangen naar vrijheid en respect.
En dus bleef de radio in het café.

Tegenwoordig worden deze mensen terecht geëerd vanwege hun overtuiging en de standvastigheid waarmee ze voor hun recht op vrijheid op kwamen.
Geen minister die dat kan ontkennen.

Het speelde in een tijd vol angst en beperkingen die we nog steeds in herinnering houden met jaarlijkse herdenkingen. De verschrikkingen van toen mogen inderdaad nooit worden vergeten. Opdat voorkomen wordt dat een maatschappij gestaag opnieuw zou kunnen afglijden naar een totalitaire politiestaat.
De herdenkingen aan die roerige tijd worden tot op de dag van vandaag bijgewoond door gewone mensen, notabelen en bestuurders.

Maar zoals de titel al doet vermoeden wilde ik het over het rookverbod hebben. Ik dwaalde dus even af.

Jan jr. van het gelijknamige café “Ome Jan” heeft zojuist de asbak op de bar gezet terwijl één van de bezoekers op de uitkijk staat. Een van onze bestuurders , de Weledele Heer en minister Ab Klink, heeft vanwege het falen van zijn geïntroduceerde rookverbod in de kleine café’s, een overtreding van dat verbod tot misdrijf verklaard. En zo’n overtreding wordt zwaar gestraft met een eventuele sluiting tot gevolg.

Het lijkt er op dat “die goeie oude tijd” zoals sommigen de historie noemen, weer terug komt.

Voor de heer Klink heb ik de volgende suggestie.
Gooi het rookverbod per direct in de prullenbak.
Voor de gehele horecasector.
Geef de horecaondernemer die een rookvrij etablissement wil beginnen een belastingvoordeel zodat hij een kans van overleven heeft en de niet roker ook ergens naar toe kan en stel voor de rokershoreca hoge maar haalbare eisen aan de luchtkwaliteit in hun café of restaurant.
Het gaat er namelijk niet om wat de rokende bezoekers uitademen maar om wat de eventuele niet rokende bezoekers inademen. In een tijdperk dat maan en marswagentjes geen probleem zijn moet het toch ook zeer wel mogelijk zijn om in een rookcafé een goede luchtkwaliteit te handhaven.
In het belang van zowel de niet roker als de roker.
Maar ook uit respect voor hen en onze vrijheid.

Voorlopig zet Jan jr. dus zijn asbakken nog illegaal neer. Maar hij weet, er komen betere tijden. En wie weet, wordt hij later geëerd vanwege zijn overtuiging en zijn standvastigheid waarmee hij voor zijn recht op vrijheid op kwam. Door gewone mensen, door notabelen, door bestuurders en wellicht, met een beetje geluk, door de opvolger van Dhr. Klink.

Ik ben blij dat ik dit stukje nog mag publiceren voordat de vrijheid van spreken en schrijven ook nog wordt afgenomen.

Column door East Clintwood

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH