‘Anti-rokenvaccin’ bijna klaar

De ontwikkeling van een vaccin op de Universiteit van Maastricht (in opdracht van de Amerikaanse farmaceut Nabi) is in een volgende fase gekomen. Het mag nu verder op mensen worden uitgetest.


Het vaccin onderdrukt de behoefte aan nicotine en zou rokers moeten helpen met stoppen.


De vraag is of deze aanpak in de praktijk ook echt werkt.


Nadat eerder al testen op dieren uitwezen dat het vaccin NicVax het nicotinegehalte in de hersenen sterk doet dalen, werd het middel nu ook met succes getest bij 30 proefpersonen. Volgens de eerste resultaten heeft het vaccin geen bijwerkingen.
 
NicVax lijkt veilig en dus mag de Nederlandse antirookexpert Onno Van Schayk het onderzoek naar de juiste dosering van het vaccin verderzetten. De definitieve resultaten worden al dit najaar bekendgemaakt.
 
Onno Van Schayck, dé Nederlandse antirookexpert, is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij leidt het onderzoek naar het antirookvaccin NicVax, een middel dat verstokte rokers van hun ongezonde gewoonte moet afhelpen.


Het instituut Caphri van de Maastrichtse universiteit test de veiligheid van het medicijn op verzoek van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Nabi. Het middel, dat met een injectie wordt toegediend, brengt het afweermechanisme van het lichaam tegen de nicotine in werking. Door nicotine komen normaal gesproken in de hersenen stoffen vrij, zoals dopamine, die voor de verslavende ‘rookkick’ zorgen. NicVax stimuleert het immuunsysteem om antilichamen aan te maken die nicotine aan zich kunnen binden. Dit zou de verslavende stof verhinderen om de hersenen binnen te dringen, waardoor het gevoel van ‘hunkering’ wegebt.


[…]


“De eerste ‘menselijke’ proeven zijn nu achter de rug. Vooralsnog lijken de bijwerkingen erg mee te vallen. En dus kan het onderzoek voortgezet worden. De volgende fase spitst zich toe op de dosering van het medicijn. Opnieuw werken we met 30 proefpersonen uit de regio Maastricht”, aldus Van Schayck. Meer wil de professor voorlopig niet kwijt, want “de definitieve resultaten maken we pas dit najaar bekend op een internationaal congres.”
 
Volgens Van Schayck vergt de strijd tegen de sigaret nieuwe, revolutionaire middelen. “De laatste jaren hebben hebben we, zowel in Nederland als in België, nauwelijks een afname van het aantal rokers kunnen vaststellen. Zo’n 30 procent van de bevolking rookt nog altijd. De overheid heeft de jongste jaren miljoenen euro’s gepompt in de strijd tegen tabak, maar al die maatregelen hebben weinig opgeleverd.“In juni brengen we daarover verslag uit, maar we kunnen nu al zeggen dat de resultaten teleurstellend zijn.” De antirookexpert loopt niet hoog op met de waarschuwingen op sigarettenpakjes.


Het grootste gedeelte van wat door anti-rokers ‘verslaving’ wordt genoemd is een gewoonte en niet te wijten aan nicotineverslaving. Dat blijkt ook wel uit het feit dat nicotinevervangingsmiddelen geen effect hebben op afkicken. De werkelijke afhankelijkheid van nicotine is bij een stoppoging na zo’n twee weken al verdwenen. Daarna blijft de ingeroeste gewoonte opspelen en dat haalt zo’n vaccin niet weg.


Maar in ieder geval kan een product als dit weer veel geld opbrengen voor deze onderzoeker en de toekomstige leverancier, of het nou werkt of niet.


Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH