‘Alle experts in greep farmaceuten’

Al heel lang tonen we hier op deze site aan hoe de anti-roken hetze gesponsord en gedreven wordt door de makers van (niet-werkende) nicotineontwenningsmiddelen.


De verwevenheid van de farmaceutische industrie met de medische experts is inderdaad gigantisch, schrijft Trouw in een artikel. Er is eigenlijk geen medicus te vinden die niet contacten heeft met de farmaceuten waardoor de objectiviteit van o.a. behandelrichtlijnen voor diverse ziektes in gevaar komt.


Het artikel in Trouw is een verslag van de bevindingen van een voorstudie door de Inspectie van de Gezondheidszorg die werd uitgevoerd naar aanleiding van de publicatie van het boek ’Slikken – hoe ziek is de farmaceutische industrie’ van Trouw-journalist Joop Bouma.


Volgens Bouma tast de verstrengeling tussen industrie en werkgroepen die richtlijnen opstellen, de kwaliteit en het draagvlak van behandelstandaarden aan. Voor fabrikanten van geneesmiddelen is een gunstige plaatsing van hun medicijnen in richtlijnen van groot commercieel belang.

Dit is het gevolg, aldus het rapport van de Inspectie, van een terugtredende overheid. Medische wetenschappers moeten alternatieve financiering zoeken voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, de basis van richtlijnen.


Bij het opstellen van richtlijnen worden soms maatregelen genomen tegen beïnvloeding. De inspectie bepleit structurele toepassing van die maatregelen, zoals het openbaar maken van de banden met de industrie.


Ook zouden sponsorovereenkomsten openbaar moeten zijn. De inspectie doet de suggestie om patiëntenverenigingen en farmaceutische industrie later in te schakelen bij het opstellen van nieuwe richtlijnen.


Alle experts in greep farmaceuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH