CAN vangt bot
Het burgerinitiatief van Clean Air Nederland heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer. Zoals wij al eerder betoogden voldoet CAN met dit verzoek niet aan de eis dat een onderwerp in de afgelopen twee jaar NIET in het parlement is behandeld. De kamer volgde deze redenatie. Een goede zaak: hiermee toont de Kamer dat ze haar eigen wetgeving serieus uitvoert.
In een artikel in Trouw onderschrijft een commentator dit besluit van de Tweede Kamer: CAN ging met dit initiatief echt te ver. (Mét stemmogelijkheid en reacties!)
Op zich is het natuurlijk jammer dat het eerste het beste burgerinitiatief al meteen op een mislukking uitdraait. Dat kan licht de indruk wekken dat de politiek burgers, als puntje bij paaltje komt, toch niet echt serieus neemt. In dit geval valt dat niet vol te houden. De Kamer heeft de zaak een- en andermaal met minister Hoogervorst van volksgezondheid besproken. Dat Clean Air met de uitkomsten van deze debatten niet tevreden is, is iets anders.
Zij wil een absoluut rookverbod in de horeca en vindt dat de minister en de Kamer tegenover de branche te laks zijn. De minister geeft de horeca-ondernemers tot 1 januari de tijd rookruimtes in te richten of met ventilatie hun zaken rookvrij te houden. Nu daar niet echt schot in zit, vergroot hij de druk door met een algeheel verbod te dreigen.
Deze weg is toch sympathieker dan meteen tot zo’n verbod overgaan. Hoeveel er ook te zeggen valt voor het rookvrij maken van restaurants, disco’s en cafés, er zijn ook nog andere belangen in het geding, zoals het rokersbelang. Met een absoluut verbod regel je de zaak in één keer, maar het getuigt van een rigide en weinig democratische manier van denken en laat weinig ruimte aan de eigen verantwoordelijkheid en de creativiteit van de samenleving zelf.
De gedrevenheid om horeca rookvrij te maken slaat door (Stemmen!)
Telegraafartikel