Gezonder snoepgoed bij Kraft
Tabaksfabrikant Philip Morris dacht zich door het aankopen van Amerika’s grootste voedingsconcern Kraft langzaamaan uit de gevaarlijke wereld van tabak te kunnen onttrekken en over te gaan op de veel minder kans op rechtszaken opleverende markt van voeding.
Blijkbaar hebben ze echter toch een slechte analyse van de gezondheidsindustrie gemaakt, want op dit moment begint de strijd tegen voeding, analoog aan die van tabak, pas goed op stoom te komen. In de VS maakt advocaat John Banzhaf, al eerder ongeremd Don Quichotte tegen de tabaksindustrie, zich al langere tijd op om zijn beproefde en voor hem financieel lucratieve recept van torenhoge boetes eisen ook op de voedingsmiddelenindustrie los te laten.
Geen wonder dat Kraft, alias Altria, alias Philip Morris zich nu al zo veel mogelijk tegen rechtszaken van geldhongerige advocaten en gezondheidsindustrie begint in te dekken.
Als ze nu maar niet een vlucht nemen naar het opkopen van bierbrouwerijen, want ook voor de strijd tegen alcohol zijn in de VS al 250.000.000 dollars vrijgemaakt (met een optie op nog $750 miljoen) door dezelfde organisatie die de anti-roken hetze met vele honderden miljoenen dollars ontketende en voedde: de Robert Wood Johnson Foundation.
Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 JULI. De Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Kraft Foods bindt de strijd aan tegen zwaarlijvigheid. Het bedrijf, bekend van producten als Cote d’Or, Milka-chocolade en Toblerone, presenteert daartoe een aantal maatregelen dat ook voor de Nederlandse markt zal gelden. Zo zal het bedrijf de verpakkingen verkleinen, minder vet en suiker in haar producten verwerken en reclamecampagnes op scholen stopzetten.
Kraft Foods, het grootste voedingsmiddelenconcern in de Verenigde Staten, wil met de wereldwijde campagne een bijdrage leveren tegen de toenemende zwaarlijvigheid, met name bij kinderen. Het concern volgt daarmee initiatieven van enkele fastfoodketens die meer de nadruk zijn gaan leggen op gezonder en caloriearmer voedsel.
Richard Johnson, woordvoerder van Kraft Foods, spreekt tegen dat de campagne gericht zou zijn op het voorkomen van eventuele rechtszaken van zwaarlijvige mensen tegen Kraft Foods. ,,We starten de campagne omdat we corpulentie als een groot probleem zien”, legde hij uit. ,,Maar als het effect ook is dat mensen afzien van een dergelijke rechtszaak, dan hebben wij daar uiteraard geen problemen mee.”
Kraft Foods maakt onderdeel uit van de Altria-groep dat ook eigenaar is van sigarettenfabrikant Philip Morris. Altria wordt al een aantal jaren achtervolgd door zieke rokers en nabestaanden.
Ook McDonalds, ‘s werelds grootste fastfood-keten, kreeg vorig jaar te maken met schadeclaims van twee kinderen uit New York die zeiden dat ze te dik waren geworden door het eten van hamburgers en dat ze daardoor gezondheidsproblemen hebben. Die claim werd afgewezen, maar de zaak zorgde voor veel beroering in de voedingssector.
Bron: NRC