Wijziging tabakswet door Arrest Haagse hof

DEN HAAG, GRONINGEN – De tabakswet moet worden veranderd na de uitspraak van het Haagse gerechtshof over de merknaam Defacto. Een van de opvallende rookontmoedigende teksten op pakjes sigaretten en shag mag per 1 maart 2003 niet meer op rookwaar worden afgedrukt.

De mededeling: Zoek hulp om te stoppen met roken: Defacto 0900-9390 valt binnen het rechterlijke verbod op het gebruik van de naam Defacto door de vroegere Stichting Volksgezondheid en Roken, Stivoro. De tekst ligt, met nog dertien andere gezondheidswaarschuwingen, vast in de tabakswet. Het parlement krijgt in januari een wetswijziging voorgelegd.

(bron: www.trouw.nl)

Stivoro besloot vorig jaar de naam na een kwarteeuw te veranderen in Defacto-rookvrij, omdat de naam Stivoro te veel mensen op het verkeerde been zou zetten. Stivoro werd volgens de organisatie te vaak uitgelegd als een afkorting van Stichting Voor Roken.

Direct nadat de eerste berichten over de naamsverandering naar buiten kwamen, trok het Groninger automatiseringsbedrijf Defacto aan de bel.

,,We hebben gemeld dat wij onze naam hadden gedeponeerd en dat wij een besluit om de naam van Stivoro te veranderen zouden aanvechten”, aldus directeur Hans Veeger.

Stivoro zette niettemin door en kreeg in eerste aanleg de kort gedingrechter aan haar zijde. Maar Veeger ging in beroep en afgelopen week maakte het gerechtshof korte metten met de zienswijze van de Haagse rechtbankpresident.

Volgens het hof maakt Stivoro inbreuk op het merkrecht van Defacto Automatisering.

Veeger kon hard maken dat hij last heeft van de naamsverwarring. Hij kreeg kwade e-mails van rokers die het oneens zijn met de campagnes van Stivoro en ontving zelfs betalingen van ziekenhuizen en scholen die bij het automatiseringsbedrijf informatiepakketten van Stivoro wilden aanvragen. Veeger stelt dat de helft van de bezoekers van zijn website defacto.nl op zoek is naar informatie over stoppen met roken.

Defacto -> Defecto

Directeur Veeger van het computerbedrijf zegt dat hij niets tegen het werk van Stivoro heeft -in een opmerkelijk tussenzinnetje in het arrest spreekt trouwens ook het gerechtshof respect uit voor het werk van de stichting.

Veeger: ,,Maar het kan toch niet zo zijn dat een andere organisatie er zomaar met jouw naam vandoor kan gaan?” Hij is niet van plan zijn schade te verhalen op het vroegere Stivoro. ,,Ik houd niet van claimen.”

Stivoro legt zich bij de uitspraak neer. ,,We gaan zo snel mogelijk een nieuwe naam bedenken, aldus directeur Trudy Prins. Ze schat de schade die Stivoro heeft opgelopen op 80000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH