WHO neemt geen rokers meer aan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangekondigd geen rokers meer te willen aannemen. Rokers die bij de WHO werken mogen dat blijven doen.


Deze aankondiging is zeer ernstig. De WHO, die zich in diverse publicaties tégen discriminatie heeft opgesteld, doet dat nu zelf, waarmee ze rokers ondergeschikt maakt aan welke etnische minderheidsgroep dan ook. In de grondwet van de WHO is haar standpunt tegen discriminatie opgenomen:


“[t]he enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being”


Daarbij wordt gezondheid gedefinieerd als “a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity”.


De maatregel die ze nu aankondigt heeft grote gevolgen voor het sociale en mentale welzijn van meer dan 25% van de potentiële kandidaten voor een functie bij de WHO. We vragen ons daarom af of deze maatregel niet juridisch aangevochten kan worden.


Vanaf 1 december staat in alle vacatureadvertenties dat de WHO roken niet aanmoedigt en geen rokers aanneemt. Sollicitanten wordt gevraagd of ze roken en zo ja, dan wordt de procedure gestaakt. Uit een interne memo blijkt dat de WHO geen sancties oplegt aan rokend personeel dat al in dienst is, maar dat ze niet mogen roken in het gebouw van de organisatie. Werkcontracten van werknemers die roken, worden niet beëindigd of verkort. Wel moedigt de WHO zijn werknemers aan te stoppen en biedt daar hulp bij aan.
       „Bij de Wereldgezondheidsorganisatie proberen we onze werknemers aan te moedigen om een gezond leven te leiden”, aldus woordvoerster Chaib, die in verlegenheid gebracht werd met de vraag wanneer zwaarlijvigen of dranklustigen aan de beurt zijn. „Er is veilige seks, men kan alcohol en voedsel tot zich nemen mits met mate, maar met roken is er geen grijs gebied. De helft van de gebruikers zal aan roken sterven. Jaarlijks moeten bijna vijf miljoen mensen het gebruik van tabak met de dood bekopen.”


Bron:  Telegraaf


Meer reacties en nieuwsberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH