Wereldnietrokendag in de Melkweg

Ter gelegenheid van Wereld Niet-Rokendag op 31 mei is er in de Melkweg in Amsterdam een speciaal programma samengesteld.


Op die dag zal Theo van Gogh twee filmklassiekers inleiden:
 • ma 31 mei 20:00 uur
  SMOKE – Wayne Wang (VS, 1995 / 108’) • ma 31 mei 22:00 uur
  BLUE IN THE FACE – Wayne Wang (VS, 1995 / 85’)


Recensie SMOKE


Drie verhalen worden lineair en in een rustig tempo verteld. De camera beweegt zelden en staat ver van de personages af. Hoe beter we hen leren kennen, hoe dichter de camera bij hen kruipt. Smoke vervalt nergens in vals Hollywood- sentiment. De getoonde emoties komen zeer natuurlijk over. Dat heeft natuurlijk ook veel met de acteerprestaties te maken. Hurt, als gefrustreerde schrijver, en Channing, als Auggie’s oude liefde spelen goed. Whitaker, als Rashid’s vader en Judd, als Auggie’s vermeende dochter doen het nog beter. Keitel steelt echter de show. Zijn vertolking van Auggie Wren is van een dusdanig niveau dat niemand het beter had kunnen doen. Het verhaal dat hij in de slotscene aan Hurt vertelt, is daar het duidelijkste voorbeeld van. Tevens vormt het een prachtige afsluiting van een mooie, subtiele en vooral een menselijke film.


Recensie BLUE IN THE FACE


De losjes gestructureerde film is een afwisseling van gespeelde scènes in en rond Auggie Wren’s sigarenzaak, interviews, statistieken over de wijk Brooklyn en een aantal losjes uit de hand geschoten videobeelden van New York. Zoals te verwachten komen sommige improvisaties beter uit de verf dan anderen, die te lang blijven steken bij een te klein idee. Onbetwist hoogtepunt uit de film is het understated optreden van cultregisseur Jim Jarmusch, die hilarisch uit de doeken doet hoe Hollywood hem aan het roken bracht.Reserveren is mogelijk vanaf drie weken voor de voorstelling aan de kassa van de Melkweg via: 020-5318181 Toegang: € 6,00 / € 4,50 (korting) |Toegang MovieZone: € 3,50 / € 2,50 (CJP/CKV-pas) – www.moviezone.nl Korting: CJP, Stadspas, Pas 65+, kunststudenten (landelijke HBO en Universiteit) & Melkweglidmaatschap. Films worden vertoond in de originele versie, zonder pauze met Nederlandse ondertiteling en zijn niet toegankelijk voor personen tot 16 jaar, tenzij anders vermeld. Melkweg Cinema programmeert haar (late) voorstellingen wekelijks, in verband met premières, zie de wekelijkse filmladder of www.melkweg.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH