Wereld Rokersdag gaat niet ongemerkt voorbij

Al vanaf 6 uur vanochtend was Wereld Rokersdag drie uur lang in het nieuws, doordat in het programma van Giel op 3FM volop roken en Wereld Rokersdag als thema behandeld werden.


Om 11 uur vanochtend werd onder belangstelling van veel pers de Sigaar van het Jaar uitgereikt aan Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International.


Pikant is ook dat de media er voor zorgden dat de anti-rokers van Stivoro en CAN met de neus op de dag werden gedrukt doordat ze bij diverse radiouitzendingen uitgenodigd werden. En daar hadden ze het niet altijd even makkelijk. In het programma Giel (laatste 10 minuten) kreeg Willem van de Oetelaar (CAN) de wind keihard van voren van gastheer Giel Beelen.


Ook de regionale omroepen Gelderland en Rijnmond besteedden aandacht aan de dag door interviews met Forces en Sigarenclub.


Joe Jackson deed aardig zijn best in het derde uur van Giel (‘second hand smoke is a hoax’). Sla ook de laatste 10 minuten niet over!


Bij Man Bijt Hond werd via een aantal aandoenlijke rokersverhalen aandacht besteed aan Wereld Rokersdag.


Of er veel gevolg is gegeven aan onze oproep om om 12 uur op de werkplek een sigaret of sigaar op te steken is ons onbekend. Wij hebben niet, zoals Stivoro, de miljoenensubsidies om daar onderzoek naar te laten doen…


(De Giel links vereisen RealMedia Player)


Fok! discussie
Video reportage Tiscali

Speech bij uitreiking


Beste Johan,


Het is vandaag Wereld Rokersdag. Vreemd eigenlijk, dat je voor iets wat vroeger vanzelfsprekend was, tegenwoordig een speciale dag moet organiseren. Het verdwijnen van een sigaarrokende Johan Derksen van de buis geeft echter duidelijk aan dat de roker, zeker als het aan een luidruchtig roepende minderheid van anti-rokers en lobby-organisaties ligt, een bedreigde soort begint te worden.


En fanatiek zijn ze, die kleine minderheid binnen de groep niet-rokers. Het lijken wel voetbalsupporters! Exemplarisch voor dat fanatisme is een optreden van oud CAN-voorzitter Fons Nijpels tijdens een uitzending van Barend en Witteman waar ik ook te gast was. Niet alleen had Dhr. Nijpels van te voren al bedongen dat het B&W café rookvrij zou moeten zijn, hij haalde ook nog eens een asbak die daar dus nutteloos op de tafel stond, van de tafel af en plaatste hem, onder luid protest van de presentatrice, onder de tafel.


Anti-rokers zijn als moderne Don Quichottes die hun eigen schimmen bevechten onder het mom van gezondheid. Ex-rokers meestal, die op geen enkele wijze meer met hun oude gewoonte geconfronteerd willen worden, zelfs niet als het achter glas is zoals op TV. Ze worden daarbij geholpen door hype-gevoelige overheden en door belanghebbende industrieën. Vanaf 1992 konden wij alleen al bijna een kwart miljard dollar traceren die gebruikt zijn om de wereld roker-onvriendelijk te maken. En waarschijnlijk gaat het in het echt nog om een veelvoud daarvan. Het is geld dat werd gebruikt om onderzoeken naar de schadelijkheid van meeroken te financieren, actiegroepen van middelen te voorzien om propagandacampagnes in de media op te zetten en om altijd naar geld snakkende Amerikaanse overheden te belonen voor het introduceren van een rokersonvriendelijk beleid in hun stad.


In hun campagnes heiligt het doel de middelen. Zoals de Canadese oud-minister van Volksgezondheid LaLonde al ergens in de 60’er jaren zei: “als het gaat om volksgezondheid mag je alles beweren wat je wil, zelfs als het niet wetenschappelijk bewezen is; het gaat immers om het goede doel: de gezondheid”.


De schade die deze aanpak oplevert is evident. Om eens wat te noemen: • Cafés die moeten sluiten, met alle nare gevolgen van dien;
 • Rokers die als paria’s tentoon worden gesteld bij de ingangen van bedrijven, in opzichtige aquaria midden in een hal waar iedereen ze kan zien of in stinkende hokken waar alle rook van het hele gebouw wordt geconcentreerd, vaak nog eens gemengd met ventilatievloeistoffen;
 • Groepen mensen die tegen elkaar op worden gezet met het argument dat de ene groep de andere kanker bezorgt;
 • Buurtcentra die leeg lopen waardoor de zwakkeren in onze samenleving weer terug zijn bij af.

Je kunt je moeilijk voorstellen dat de anti-rokers werkelijk het welzijn van de bevolking voor ogen hebben. Het lijkt eerder het verschuiven van ellende van de ene groep naar de andere. De totale hoeveelheid ellende blijft dan gelijk, het wordt alleen anders verdeeld. En dit alles wordt verdedigd met een soort wetenschap die je nauwelijks meer objectief kunt noemen. Het lijkt steeds meer op een soap met de naam “Slager Keurt Eigen Vlees”.


Johan, ik weet dat jij erg onder vuur hebt gelegen van hatemail uit de hoek van de anti-rokers. Ondanks dat soort aanvallen ging je door jezelf te zijn op TV. Ook heb ik vaker samen met jou het rokersstandpunt mogen verdedigen in de media. Hoewel de middelen van rokers om zichzelf te verdedigen in het niet vallen bij de honderden miljoenen of miljarden die de anti-rokers wereldwijd ter beschikking hebben, zijn we als rokers tóch in staat onze stem te laten horen. Mensen zoals jij zijn in deze ongelijke strijd onontbeerlijk.


Voor je inspanningen willen we je graag, namens een drietal rokersorganisaties, bedanken. We kunnen je daarbij geen grote sommen geld, interessante opdrachten of dure cadeaus geven, maar hopen dat je deze Sigaar van het Jaar zou willen accepteren. Ik heb van Ton begrepen dat deze sigaar een halve meter lang is. Voldoende, lijkt ons, om weer een hele uitzending op TV mee uit te zingen.


Mocht dat nog kunnen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH