Waarschuwing!

Een Zweeds marketingbureau beweegt stad en land (op internet) om rokers te bewegen om mee te doen aan een telefonisch interview van een uur waarvoor ze €20 euro ontvangen.


DOE HET NIET!


De enquête, gefinancierd door een Zweedse farmaceut, is er geheel op gericht om informatie te krijgen hoe men de over het algemeen niet werkende Nicotineontwenningsmiddelen (NRT) beter op de markt kan pushen.


Rimshot, van de rokersrevolutie weblog, deed aan de enquête mee en beschrijft op zijn site uitgebreid de aard van de enquête.


“De vragen hadden volgens mij tot doel, naast het vergaren van informatie, mij als roker een schuldgevoel te laten krijgen. Steeds maar weer vragen over stoppen met roken. Tot drie keer toe vragen waarom ik nog niet gestopt ben. Of ik het niet zou willen. Of ik me niet verantwoordelijk voel naar mijn omgeving toe, in verband met passief roken.”


Ons voorgevoel, toen we vorige week een mail van dit onderzoeksbureau kregen met de vraag een oproep op de site te plaatsen, was blijkbaar geheel terecht.


De mail:


Aan alle rokers van Nederland,Wij doen momenteel onderzoek naar rokers. Wij zoeken nog kandidaten voor ons onderzoek. Het is een gesprek van 40 minuten en u krijgt er 20 euro voor. Bent u geintereseerd? U kunt een mail sturen naar ”xxxxx@yyyy.com” met een datum, tijdstip en een vast nummer(landlijn).


Ons antwoord aan de schrijfster van de brief waren twee tegenvragen:
 • Wie is de financier/opdrachtgever van dit onderzoek?


 • Worden rokers niet in een slecht daglicht gesteld?

Tot vandaag kregen we hierop geen antwoord. Maar vandaag was er plotseling een telefoontje uit Zweden met hetzelfde verzoek. Daarin werden onze vragen wél beantwoord. En het voorgevoel bleek terecht te zijn. Rimshot’s post op zijn weblog heeft ons doen besluiten niet zelf meer een proef te doen met deze enquête maar meteen alle rokers in Nederland te vragen alsjeblieft niet mee te doen aan deze enquête die alleen maar bedoeld is om de rokers nog meer tot paria’s van deze maatschappij te maken.


Uit de rokersrevolutie weblog:


Vandaag heb ik meegedaan aan een zeer uitgebreide telefonische enquête over roken. Gedurende vijftig minuten werd mij van alles gevraagd. Natuurlijk wat ik rookte en hoeveel, of er mensen in mijn omgeving roken en meer van die zaken. Maar het accent lag vooral op stoppen met roken en gezondheid in het algemeen.

Hoe vaak ik naar de dokter ga. (Zelden.)

Hoe vaak ik de afgelopen maanden ziek ben geweest. (Niet.)

Of ik ga stoppen met roken. (Absoluut niet.)

Of ik er ooit aan heb gedacht om te stoppen met roken. (Nee.)

En zo nog meer, in veel groter detail. Van allerlei zaken moest ik zeggen of ik ze belangrijk vond of niet, door ze een cijfer van één (1) tot elf (11) te geven. De meeste zaken kregen een één. De vragen hadden volgens mij tot doel, naast het vergaren van informatie, mij als roker een schuldgevoel te laten krijgen. Steeds maar weer vragen over stoppen met roken. Tot drie keer toe vragen waarom ik nog niet gestopt ben. Of ik het niet zou willen. Of ik me niet verantwoordelijk voel naar mijn omgeving toe, in verband met passief roken.

Ik heb het onderzoeksbureau dat deze enquête verzorgd natuurlijk goed nagetrokken. Ze komen uit Zweden en werken voor gezondheidsinstanties en, jawel, de farmaceutische industrie. Dat wetende ben ik tot een aantal conclusies gekomen: • de opdrachtgevers, zoals ik de machthebbende gezondheidsgoeroe’s maar even zal noemen, zijn heel slim. De enquête is een bombardement van vragen waar je niet lang over na kunt denken. Sommige vragen zijn heel vaag opgesteld; op anderen zijn vele verschillende antwoorden mogelijk. Maar ja, je mag er maar eentje geven. Ze spelen het heel slim, dat moet ik ze nageven.
 • de opdrachtgevers willen ervoor zorgen dat rokers zich schuldig voelen. Ze willen ons inpeperen dat wij, door te roken, onze omgeving langzaam maar zeker uitroeien.
 • de opdrachtgevers bestaan deels bij de gratie van het roken. Natuurlijk wordt er overal geroepen dat men de rokers wil helpen, dat we allemaal gezonder moeten leven, maar dat is slechts een smoesje, een dekmantel. De bittere waarheid is dat er grote belangen met het anti-roken gemoeid zijn, oftewel veel geld. De farmaceutische industrie haalt bakken met geld binnen door rokers te bestoken met hulpmiddelen waarmee men kan stoppen met roken.

De marketingcampagne is even geniaal als doortrapt: praat mensen een verschrikkelijk schuldgevoel aan, doe alsof je onweerlegbare wetenschappelijke bewijzen hebt (het volk is toch te dom om echt te begrijpen wat je zegt als je in medische termen gaat praten), en je medicijnen, je pleisters en je kauwgommetjes zijn niet meer aan te slepen. Zeker ook omdat ze niet goed werken, waardoor mensen die stoppen toch uiteindelijk weer beginnen en zodoende vanzelf weer al die hulpmiddeltjes nodig hebben. Ik verdenk de farmaceutische industrie ervan samen te werken met de tabaksindustrie. Die laatste partij voegt immers stoffen aan sigaretten toe waardoor ze nog verslavender worden dan ze al zijn (ik ben van mening dat tabak van oorsprong helemaal niet zo verslavend is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH