VWS commissie uitgesteld

De vergadering die de Commissie Volksgezondheid vandaag zou houden over het ventilatieonderzoek dat deze week bekend werd gemaakt, is op het laatste moment voor onbepaalde tijd – waarschijnlijk tot na het zomerreces van de Kamer – uitgesteld.


De feitelijke reden is onbekend, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de reacties van de kamerleden. De conclusies van Hoogervorst waren in zulke flagrante tegenstelling met de werkelijke constateringen in het RIVM/TNO rapport, dat de meerderheid van de Tweede Kamerleden van hun stoel moet zijn gevallen.
Forces in Den Haag
Rokende Forces activisten stonden voor (paf)paal
De VVD heeft de buik vol van de heksenjacht op rokers door de ´eigen´ minister Hoogervorst (Volksgezondheid).


Kamerlid Schippers vindt dat haar liberale partijgenoot volstrekt verkeerde conclusies heeft getrokken uit een onderzoek naar roken in de horeca en zal hem vandaag in een debat over de Tabakswet stevig aan de tand voelen.


Hoogervorst grijpt de studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO gretig aan om zijn streven, de horeca rookvrij te maken, kracht bij te zetten. Terwijl Schippers de resultaten juist als steun in de rug ziet voor cafés en restaurants die hun klanten een rokertje willen blijven gunnen.


De onderzoekers concludeerden dat door optimale ventilatie en luchtreiniging in de horeca de gezondheidsrisico´s voor meerokers sterk afnemen, maar niet helemaal verdwijnen. Hoogervorst noemt ventilatie daarom geen effectieve oplossing.


Schippers is verbaasd over deze conclusie van de minister. Ze vindt het rapport juist “erg positief” voor de horeca. Ze stelt vast dat de hoeveelheid giftige rook in cafés en restaurants tot een minimum kan worden beperkt. “Dat past precies in de doelstelling van de minister om hinder en overlast voor niet-rokers tegen te gaan”, constateert Schippers. Met goede ventilatie en luchtreiniging is het daarom niet nodig de horeca rookvrij te maken, concludeert zij.


Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH