VN en WHO samen tegen rokers
De Verenigde Naties hebben in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe anti-terroristen, hmm.. anti-rokers-organisatie opgezet die er op moet toezien dat alle landen wereldwijd tabaksreclame zullen verbieden, rookverboden afkondigen en soortgelijke onderdrukkingsmaatregelen gaan invoeren. De organisatie resulteert onder de FCTC en moet gaan functioneren als het secretariaat van deze organisatie.
Het initiatief komt van de directeur-generaal van de WHO, de Zuid-Koreaan Lee Jong-wook, die de strijd tegen het roken als een persoonlijke vendetta heeft opgepakt nadat hij op 14-jarige leeftijd zijn vader aan longkanker verloor. Eerder dit jaar maakte hij de WHO al rookvrij: er worden geen rokers meer aangenomen.
Mensen met dit soort wrok zouden nooit een dergelijke machtige positie mogen innemen, aangezien ze niet meer helder en objectief over zo’n zaak meer kunnen nadenken…
De Verenigde Naties krijgen een apart orgaan voor tabaksbestrijding. Dat hebben de 124 landen die de internationale Conventie voor Tabakscontrole uit 2003 hebben geratificeerd, gisteren in Genève besloten.
Het orgaan, dat de komende twee jaar over 6,7 miljoen euro zal beschikken, fungeert als het secretariaat van die Conventie. Het moet zorgen dat wereldwijde tabaksreclame beter wordt gereguleerd, en dat regels komen om illegale sigarettenhandel beter te bestrijden. Verder zal het landen adviseren hoe ze openbare plaatsen rookvrij kunnen maken en hoe ze de productie en verkoop van rookwaar aan banden kunnen leggen.
Daarbij zal het orgaan, dat onderdak krijgt in het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève, experts uit lidstaten en bij de WHO opdracht geven om allerlei studies te doen. Eén van de studies die vrijdag expliciet werden genoemd, gaat over manieren waarop landen die sterk afhankelijk zijn van de tabaksproductie, geholpen kunnen worden als ze op andere producten willen overschakelen. Niet alleen boeren, maar ook overheden weten vaak niet genoeg over alternatieve bronnen van inkomsten. Juan Martabit, de Chileense VN-ambassadeur in Genève die de vergadering van de 124 landen voorzat, zei dat hij er alle vertrouwen in had „dat we op weg zijn om in de toe komst miljoenen levens te redden.”