Er roert zich weer wat in NL

Politiek gezien is er weer wat onrust op het gebied van rookverboden in de Nederlandse horeca. Deze week woensdag werd in de Tweede Kamer, op initiatief van LPF-er Max Hermans, een hoorzitting gehouden over de ervaringen met betrekking tot de afspraken die Horeca Nederland met Hoogervorst had gemaakt om rookoverlast via zelfregulatie terug te brengen. Opvallend genoeg waren daarbij vertegenwoordigers van de tabaksindustrie betrokken, waren de anti-rokenorganisaties niet welkom maar hadden de twee rokersorganisaties die Nederland rijk is, geen uitnodiging ontvangen. Reden voor Stichting Rokersbelangen en ons om contact op te nemen met de Tweede Kamer om ze uit te nodigen ook eens naar de mening te luisteren van degenen die het meest onder de Tabakswet gebukt gaan.


De gefrustreerde anti-rokersorganisatie CAN kondigde vandaag aan dat ze gebruik gaat maken van een nieuwe mogelijkheid die er vanaf 1 mei is om via 40.000 handtekeningen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. En wat willen ze? De democratische besluitvorming van de Tweede Kamer rond rookverboden in de horeca terugdraaien en meteen een compleet rookverbod invoeren.


De hoorzitting in de Tweede Kamer spitste zich vooral toe op ventilatiemogelijkheden. Er werd een nieuw onderzoek gepresenteerd dat de NRC gisteren als volgt beschreef:


TNO ventilatie


Voor wat betreft de CAN-actie, schrijft nu.nl:CAN stelt dat de Kamerleden die het woord voeren als het gaat over de Tabakswet, niet representatief zijn voor de mening in de Kamer. Meer dan de helft van de woordvoerders zijn rokers, CAN beweert dat een hoofdelijke stemming in de Kamer een verbod op roken in de horeca zal opleveren. Vandaar dat de organisatie dit via het burgerinitiatief opnieuw aan de orde wil stellen.


Handtekening


Vanaf maandag kunnen antirokers die een handtekening willen zetten, zich via internet melden bij Clean Air Now. De Tweede Kamer kan nog niet zeggen of er nog meer plannen zijn voor burgerinitiatieven. Officieel begint de procedure pas op 1 mei.


Voor een burgerinitiatief zijn niet alleen 40.000 handtekeningen van kiesgerechtigde Nederlanders nodig, het onderwerp mag de laatste twee jaar ook niet in de Tweede Kamer op de agenda hebben gestaan.


Wat die laatste voorwaarde betreft kan CAN het nog wel eens moeilijk krijgen. Nog op 22 juni 2005 werd de regeling rond rookverboden in de horeca in de Tweede Kamer geevalueerd.


Over burgerinitiatieven
Trouw over nieuwste commotie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH