Vetzucht helemaal niet zo erg

Dat er in het algemeen erg slordig en vaak bevooroordeeld met epidemiologische onderzoeken wordt omgegaan is bij de regelmatige bezoekers van deze website inmiddels wel bekend. Maar helaas zijn de media zich hier niet altijd van bewust.


Dat is anders met een nieuw onderzoek dat deze week in de Journal of the American Medical Association verschijnt. Dit onderzoek rekent af met het algemene idee dat vetzucht minstens zo gevaarlijk is als roken. In het onderzoek wordt aangetoond dat vorige onderzoeken, door onnauwkeurigheden, het gevaar sterk (vier maal) overdreven.


We zijn benieuwd wanneer een dergelijk onderzoek ook over roken verschijnt. Er zijn duidelijke indicaties dat ook daar het gevaar zwaar overdreven werd.


Overgewicht is in de Verenigde Staten een minder belangrijke doodsoorzaak dan gedacht. Vetzucht is van plaats twee naar plaats zeven gedaald op een door de Amerikaanse overheid gehanteerde lijst van vermijdbare doodszoorzaken. Roken staat op één.


De verschuiving op de lijst hangt samen met een publicatie in de Journal of the American Medical Association. Die meldt 112.000 doden per jaar door vetzucht, veel minder dan de 414.000 uit een minder nauwkeurig onderzoek vorig jaar. Hierdoor komt vetzucht als vermijdbare doodsoorzaak lager uit dan bijvoorbeeld verkeersongelukken en schietincidenten.


Feit blijft dat mensen met ernstig overgewicht meer risico lopen op eerder overlijden dan mensen met een normaal gewicht. Mensen met ernstig overgewicht (of: vetzucht) hebben een body mass index (BMI) boven de 30. Bij normaal gewicht ligt de BMI tussen 18,5 en 25. Eén op de vijf Amerikanen lijdt aan vetzucht. In Nederland is dat een op tien. Overal stijgt het aantal mensen met ernstig overgewicht. De BMI is te berekenen uit het gewicht in kilo’s, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.


NRC artikel
De EU loopt weer hopeloos achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH