Verzetsdaad

In de Telegraaf maakt columnist Rob Hoogland zich op bevrijdingsdag erg boos over de meedogenloosheid van de tabakswet. Het anti-rookbeleid is totaal doorgeslagen zegt deze niet-roker. Hij wil een daad stellen en koopt én rookt uit protest een zware Van Nelle.

VERZETSDAAD

Zaterdag heb ik een verzetsdaad gepleegd. Ik stond voor de kassa bij de Aldi (tegenwoordig mag je daarvoor uitkomen) en zag in een rek naast de lopende band tientallen pakjes zware van de weduwe liggen. U raadt nooit wat ik deed. Ik kocht er eentje! Met vloei!

Ik rookte weliswaar al jaren geen sigaretten of shag meer, maar ik moest het doen. Omdat ik weinig voor een zelfmoordaanslag voelde, zat er domweg niets anders op. Er diende een daad te worden gesteld en vervolgens in de publiciteit te worden gebracht, nadat mij een dag eerder voor de zoveelste maal een verhaal ter ore was gekomen waaruit bleek dat het antirookbeleid van de overheid Amerikaanse vormen heeft aangenomen, met andere woorden: totaal is doorgeslagen.

Ik sprak een medewerkster van het Alkmaarse verpleeghuis De Hout, waar veelal patiënten zijn gehuisvest die aan de laatste etappe van hun Tour de la Vie bezig zijn. De meet is in zicht. De enige soigneur die deze totaal uitgewoonde mensen (uitdrukking van de Kneet) daarna nog ter beschikking staat is Magere Hein.

Deze somatische patiënten, zo vertelde de vrouw mij, zijn meestal aan een rolstoel gekluisterd. Soms dienen zij zelfs door derden te worden gevoed omdat zij daartoe zelf niet meer in staat zijn. Vaak getroffen door een beroerte moeten zij ervaren dat het leven hun nog slechts weinig te bieden heeft. Toch kennen velen nog één klein pleziertje: een sigaretje op z´n tijd.

Wie dergelijke patiënten verbiedt te roken, heeft het gevoelsleven van een slang. Maar in De Hout gebeurt het, op bevel van hogerhand. Als gevolg van een recente aanscherping van het antirookbeleid zag men zich niet alleen gedwongen de bewoners van het verpleeghuis het roken in de huiskamer te ontzeggen, maar hief men zelfs ook het speciale rokershoekje op.

Veel, heel veel wordt gedoogd in dit land. Je zou dus denken dat het roken van een sigaretje door mensen in hun laatste levensfase ook door de vingers kan worden gezien. Mooi niet. Zouden politie en justitie net zo pünktlich te werk gaan als onze ambtenaren van de Warenwet, dan leefden wij hier in een waar paradijs. De Hout ontving onlangs een laatste waarschuwing. De volgende overtreding van het verbod zou de instelling een boete van tweeduizend euro opleveren.

Zaterdagavond heb ik een sjekkie gedraaid.

Ik stak ´m op, inhaleerde diep en dacht: heerlijk.

Maakt u zich geen zorgen: dat pakje ligt alweer in de vuilnisbak.

Maar je bent verzetsheld of je bent het niet.

Bron:Telegraaf


Éen van onze lezers meldde ons dat ze de volgende reactie naar de Telegraaf had gestuurd:

Betreft: Column Rob Hoogland, Bevrijdingsdag 5-5-2003 (dus heden)

Wat is Nederland toch tot een staat verworden, waarin nu zelfs terminale patiënten hun allerlaatste genoegen wordt verboden! Daar leven ze echt niet langer door!

Onze ambtenarij heeft allang een klap van haar eigen molen gehad.

Toch blijft de bevolking zich gedwee aan de steeds verdergaande antirook-kruistochten onderwerpen die inmiddels hun doel ver voorbijschieten!

Ik wens de directeuren van bejaarden-, verpleegtehuizen en psychiatrische instellingen een stuk moed tot burgerlijke ongehoorzaamheid c.q. civilcourage toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH