Verzet tegen rookverbod breidt uit

De actie van Tilburgse horecaondernemers om het rookverbod niet langer na te leven lijkt serieuze navolging te gaan krijgen in Utrecht. In ‘s lands belangrijkste studentenstad hebben twee kroegbazen afgelopen maandag hun collega’s uitgenodigd om hierover te praten. Hieruit bleek dat de Utrechtse horeca niet direct veel voelt voor het Tilburgse model, maar wel graag iets wil doen om tegen het rookverbod in te gaan. Uiterst saillant detail is dat het initiatief wordt gesteund door Rob Pieterson, de voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KNH). Vorige week liet de landelijke afdeling van KHN nog weten de Tilburgse actie juist niet te steunen. ‘Hoewel de landelijke bond de acties in Tilburg niet steunde, heb ik alle begrip voor dit initiatief in Utrecht. Het rookverbod gaat desastreus uitpakken voor sommige horecabedrijven,’ aldus Pieterson. Vandaag hebben de twee Utrechtse ondernemers gepraat met hun Tilburgse collega’s. Wat hieruit is gekomen, is nog niet bekend. Wij houden u op de hoogte.

UTRECHT – Na Tilburg bezint nu ook de Utrechtse horeca zich op acties tegen het rookverbod. Maandagmiddag om twee uur is er spoedberaad bij Café De Potdeksel aan het Lucasbolwerk.


 

De initiatiefnemers Fred Besselse (Potdeksel) en Frans van Wieren (Chez Jacqueline) willen van collega’s horen in hoeverre ze bereid zijn het rookverbod te negeren. Te denken valt aan het Tilburgse initiatief waarbij 26 kroegbazen een fonds in het leven riepen om de boetes te betalen.

Volgens Besselse en Van Wieren is het rookverbod dramatisch voor de horeca. Van Wieren: ,,Er staan meer mensen buiten dan binnen. Nu de winter eraan komt, gaan de echte klappen vallen. Dan blijven klanten weg en op straat zal de overlast toenemen van het rokende horecapubliek.’’

 

De twee initiatiefnemers van de bijeenkomst gaan dinsdag praten met hun Tilburgse collega’s en komen dan met een voorstel naar hun medestanders in Utrecht. Want dat alle aanwezige kroegbazen van het rookverbod af willen werd overduidelijk.

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH