Verkeer slecht voor sperma

“Roken kan het sperma beschadigen” staat er sinds kort met grote letters op pakjes sigaretten. Maar volgens een nieuw Italiaans onderzoek geldt datzelfde ook voor autorijden!

Mannen die graag vader willen worden, doen er goed aan het verkeer te mijden. De uitlaatgassen van auto’s en andere voertuigen blijken namelijk het sperma te beschadigen en de vruchtbaarheid bij mannen te verminderen.

De wetenschappers van de Universiteit van Napels kwamen tot hun conclusie na onderzoek onder 85 werknemers van tolhekken op autosnelwegen. De mannen werden in hun werk dagelijks gemiddeld zes uur blootgesteld aan uitlaatgassen. Hun sperma werd vergeleken met dat van 85 mannen van dezelfde leeftijd die in dezelfde omgeving woonden, maar niet hetzelfde werk deden.

De tolhekmedewerkers hadden net zoveel sperma als de andere mannen, maar de kwaliteit van hun zaad was beduidend slechter. Zo bleken de spermacellen minder goed in staat de vrouwelijke eicel te bereiken en binnen te dringen. ,,Het sperma was zwakker en minder actief dan normale zaadcellen, wat duidt op een verminderde vruchtbaarheid”, aldus onderzoeksleider Michele De Rosa. De vrouwen van het tolhekpersoneel werden ook ondervraagd voor het onderzoek. Zij bleken er gemiddeld vijftien maanden over te doen om zwanger te raken, bijna het dubbele van vrouwen wier man niet bij de autosnelweg werkt.

De oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid zou liggen aan de blootstelling van stikstof, koolmonoxide, zwavel en lood. De onderzoeksleider wil onderzoeken of de kwaliteit van de zaadcellen verbetert als de mannen niet meer te maken hebben met een overvloed aan uitlaatgassen.

New Scientist artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH