Verhelderende gebeurtenissen in de staat Washington

In diverse Amerikaanse staten is het voor de anti-rokers erg gemakkelijk verlopen om er rookverboden doorheen te drukken. Gesteund door grote hoeveelheden farmaceutisch geld werd er door kleine groepen fanatici een krachtige lobby op de politieke figuren in een staat uitgevoerd. Lukte het via die weg niet om hun zin te krijgen dan werd er afgestuurd op initiatiefvoorstellen tijdens referenda, waarbij er miljoenen dollars in propaganda werden gestopt.


In de staat Washington, in het westen van de VS, loopt die geoliede machine echter plotseling vast dankzij het werk van één individu die in staat is geweest de belangen en de gebruikte propagandatechnieken te onthullen. Daardoor was hij in staat om de media op zijn hand te krijgen.


Toen de gezondheidsindustrie faalde om de Washingtonse politici over te halen tot het aannemen van een algemeen rookverbod, ontwikkelden deze groepen een plan om de volksvertegenwoordigers te omzeilen en een ontwerp op te zetten voor een stelling in een referendum in November.


Anti-tabaksgroepen hadden het wetgevende proces al eerder weten te omzeilen – het meest duidelijk in Florida – maar deze keer komen ze in de problemen.


Om de bevolking alvast warm te maken voor het referendum hadden ze de voormalige Surgeon General (directeur van de hoogste gezondheidsauthoriteit in de VS) C. Everett Koop gecharterd om in een advertentiecampagne voor TV dergelijke misleidende uitspraken te laten doen dat de campagne uiteindelijk van het scherm geweerd werd.


Daarna publiceerden ze een inleidend geschrift voor het referendum om de kiezers de achtergronden van hun initiatiefvoorstel in het referendum uit te leggen. Maar ze lieten daaruit wijselijk weg dat in hun voorstel een uitzondering werd gemaakt voor horecagelegenheden die in het bezit waren van indianen, waardoor de ‘normale’ horeca een concurrentienadeel zou ondervinden. Verbazend is deze omissie niet: dit scenario was door deze pressiegroepen al eerder gevolgd en voor hun is het een natuurlijke manier van meningsbeïnvloeding.


De media in de staat hebben inmiddels een neus ontwikkeld voor de achtergronden van de campagnes van deze pressiegroepen. Ook wordt het hun steeds duidelijker dat dit niet een eenmalige vergissing is van de anti-tabkslobby, maar dat de aanpak ook in andere staten is toegepast.


De stuwende kracht achter de blootlegging van misleidings- en propagandatechnieken van de anti-tabakslobby is jurist Norman Kjono. In een lijvig stuk beschrijft hij de opvallende gebeurtenissen in de staat Washington.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH