Ventilatie

De discussie over roken in de horeca duurt voort.


Nadat in Mei eindelijk het RIVM/TNO rapport verscheen over ventilatie als oplossing voor het zogenaamde rookprobleem in de horeca, zijn er inmiddels door de Tweede Kamer vragen gesteld aan de minister over zijn reactie op het rapport. Ook dat antwoord van de minister is inmiddels gepubliceerd.


Het antwoord bevat nauwelijks verrassingen. Er valt met de minister niet over compromissen te praten. Daarmee lijkt een aanvaring van de minister met een meerderheid in de Tweede Kamer aanstaande.


Hoogervorst en zijn ambtenaren blijven zich herhalen. Wie de kritiek van Henry Sturman in HP/De Tijd heeft gelezen, zal zien dat ook in dit antwoord van de minister dezelfde oude argumenten en ongefundeerde beweringen weer worden herhaald.


Bijvoorbeeld: • Hij blijft volhouden dat er geen veilige ondergrens bestaat voor omgevingsrook. Dit is een in anti-kringen veel gehoorde bewering maar er is, voor zover ons bekend, nog nooit wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Het wordt tijd dat de minister, als hij er zo van overtuigd is, dat bewijs eens laat zien.
 • Hij weigert vergelijkingen met de normale milieunormen te maken zoals die onder andere voor buitenlucht en in de industriële werkomgeving bestaan. Daarmee zet hij tabaksrook op een ongewoon hoog voetstuk, alsof het een stof van een andere planeet is. Als deze redenering voor tabaksrook op ons hele milieu zou worden toegepast dan zou enige economische activiteit totaal onmogelijk worden.
 • Interessant is ook dat hij verwijst naar de site van Philip Morris die zijn standpunt zou onderschrijven. Wat hij er niet bij vertelt is dat Philip Morris, in de Master Settlement Agreement, door de overheid min of meer gedwongen werd dit soort informatie te publiceren.

Antwoord minister op kamervragen (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH