Uitgerookt

In het coverartikel van Intermediair van vandaag (de dag van het debat bij het Museum van Communicatie met dezelfde naam als dit artikel) is uitgebreid aandacht besteed aan de roken problematiek. Beide zijden van het spectrum krijgen de kans hun verhaal te doen: voor de rokers Stichting Rokersbelangen en Forces, voor de tegenpartij de niet-rokersvereniging CAN en natuurlijk de onontbeerlijke lobbyorganisatie Stivoro.

Voor Stivoro staat het vast dat roken een verslaving is en de roker een verslaafde, aan nicotine. ‘Op dit moment denkt de wetenschap dat nicotine centraal staat in de verslaving aan roken’, aldus Prins, ‘maar dat er daarnaast een zware psychische component is.’ In ieder geval is het zo dat nicotine de concentratie verscherpt en dat stoppers vaak maandenlang met concentratieproblemen te kampen hebben – wat de vastberadenheid aangaande de stoppoging niet ten goede komt. ‘Nicotinevervangers spelen dan ook een belangrijke rol in deze problematiek’, aldus Prins. ‘Met die vervangers is afkicken veel makkelijker.’

Over de nicotinevervangers, en vooral hun producenten, wordt echter heel verschillende gedacht. ‘Het stinkt natuurlijk naar een complottheorie, maar alles wijst erop dat er een strijd op leven en dood gaande is om de nicotinemarkt tussen de tabaksindustrie en de farmaceutische industrie, en dat de roker tussen de partijen gemangeld wordt.’ Aldus Wiel Maessen, oprichter en voorzitter van de Stichting Forces Nederland, een – bescheiden – organisatie die de belangen van de Nederlandse roker behartigt.

Intermediair Artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH