Tilburgse horeca verzet zich tegen rookverbod

Gisteravond kwamen ongeveer honderd kroegbazen uit voornamelijk Tilburg bijeen om onder het genot van een peukje en een drankje een vuist te maken tegen het rookverbod in de horeca. Het resultaat, genaamd ‘De asbak terug op tafel’, mag gerust geweldig genoemd worden: in hun horecagelegenheden gaat gewoon weer gerookt worden. Eventuele boetes die uitgedeeld gaan worden worden opgevangen met een dikke pot geld die ze met zijn allen hebben gevuld. Aangezien de Voedsel- en Warenautoriteit nog altijd erg huiverig lijkt met het daadwerkelijk uitdelen van geldboetes, zou dat potje voorlopig niet leeg moeten raken. Ook is het de bedoeling dat de kosten van een nog komend proces uit dit potje betaald gaan worden. Hiermee gaan de Tilburgse cafés een stap verder dan de Tilburgse coffeeshops, die al eerder gezamenlijk besloten het rookverbod te negeren. Of de actie een succes is, moet nog blijken, maar animo onder horecaondernemers uit andere delen van het land om aan te sluiten is er zeker wel.


Inmiddels krijgen de Tilburgse ondernemers uit heel Nederland steun. Zo blijkt uit cijfers van de stichting, waarbij zich al meer dan zevenhonderd bedrijven hebben aangesloten. Tijdens de bijeenkomst is afgesproken de actie te verbreden, over twee weken is in café De Rode Haan een landelijke bijeenkomst. Via een proces wil men aantonen dat het rookverbod ‘een te zwaar middel is’. Ook alle Turkse ondernemers in Tilburg hebben zich gisteren aangesloten.


Ook in Breda en Heerlen zijn initiatieven om het Tilburgse voorbeeld te volgen. In Breda is op 1 oktober een soortgelijke bijeenkomst gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH