Tabakswet voor de rechter

Het zal zeker niet de laatste anti-tabakswet rechtszaak van het jaar zijn: een Venlo’s verpleeghuis gaat zich verzetten tegen een aan haar bewoners opgelegd rookverbod.


Het is een belachelijke, onbegrijpelijke en asociale zaak, zeggen de bewoners, dat mensen die al hun hele leven gerookt hebben het plotseling niet meer zouden mogen…


Proefproces tegen rookbeleid Rijk
08 januari 2004, 12:53:31
 
VENLO (ANP) – De Zorggroep Noord-Limburg wil samen met brancheorganisatie Arcares een proefproces voeren tegen het rookbeleid van het Rijk. Het zou daarmee het eerste proefproces in Nederland zijn tegen het rookverbod.
 
Dat heeft de Venlose regio-directeur T. Borghs donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is een boete die de Keuringsdienst van Waren oplegde wegens overtreding van de rookregels in het Venlose verpleeghuis D’n Horstgraaf. Borghs verwacht dat elk moment ook een boete opgelegd wordt aan het Venlose verzorgingshuis De Beerendonck, om diezelfde reden. De Zorggroep weigert de boete te betalen en lokt daarmee een proefproces uit.  
 
Zo’n boete kan per geval oplopen tot 4800 euro. Volgens het nieuwe beleid mogen patiënten enkel nog op hun kamer roken. Maar vaak hebben zij geen eigen kamer. De inrichting van aparte rookruimtes en het maken van afgeschermde rookgebieden in het eetgedeelte van de tehuizen is volgens Borghs onbetaalbaar.  
 
De Zorggroep lokt een proefproces uit, omdat het om een principekwestie gaat. ,,Je kunt mensen die hun hele leven hebben gerookt, dat in hun laatste levensdagen niet onmogelijk maken”, vindt Borghs. De Zorggroep verwacht steun van collega-instellingen die de afgelopen dagen ook bezoek hebben gehad van inspecteurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH