Tabaksproducent gaat bijsluiters toevoegen

De twee soorten leveranciers op de nicotinemarkt lijken steeds dichter naar elkaar toe te groeien nu Philip Morris vandaag bekend maakte aan haar producten ook bijsluiters toe te gaan voegen.


Evenals de bijsluiters bij geneesmiddelen zullen in die bij tabak ook de eventuele (langdurige) bijwerkingen worden vermeld. Ook is alleen informatie aanwezig over de hoeveelheid werkzame stof. De rest van de samenstellende stoffen is fabrieksgeheim, net als bij de farmaceutische tegenhanger.


Lees over een tabaksproducent, roomscher dan de paus…


Woordvoerder J. Wilhelmus: ,,De boodschap is niet nieuw. Vier jaar geleden hebben wij onze standpunten over roken en gezondheid al openbaar gemaakt op onze Amerikaanse website. We hebben er nu voor gekozen consumenten direct te informeren. Als je gelooft in je product, moet je je standpunten uitdragen.”


Enkele jaren geleden nog ontkende Philip Morris dat nicotine verslavend is. En in de jaren daarvoor werden ook de risico’s van roken gebagatelliseerd. Wilhelmus: ,,Al een aantal jaren dragen we de boodschap uit dat roken ongezond is en dat voorkomen moet worden dat kinderen gaan roken. Dat moet je ook duidelijk maken aan de consument.”


In de bijsluiter wordt gewezen op de ingrediënten in tabak. Philip Morris heeft de Staat der Nederlanden voor de rechter gedaagd, omdat de industrie de toevoegingen niet in detail bekend wil maken. Dat staat op gespannen voet met de openheid die de bijsluiter suggereert. Wilhelmus: ,,Wij zijn heel open over ingrediënten. We hebben alleen een verschil van mening met de staat, die vindt dat we ook de unieke gegevens van ingrediënten van iedere merkversie bekend moeten maken. Dat weigeren we, omdat we onze bedrijfsgeheimen willen beschermen. In de meeste EU-landen hoeven we die gegevens ook niet ter beschikking te stellen.”


Trouw artikel
Philip Morris verklaart haar sociale beleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH