Tabaksfabrikanten contra VWS

De tabaksfabrikanten zijn niet van plan de preciese receptuur van hun merken af te geven aan het ministerie van VWS. VWS heeft wél de globale lijst van de recepten in huis maar wil van elk merk en submerk weten wat er exact in zit.


“Zelfs in eigen huis is er (bijna) niemand die bij de exacte receptuur kan komen”, zeggen de fabrikanten. Alle negen Nederlandse fabrikanten dagen nu de overheid voor de rechter.De tabaksfabrikanten willen de toevoegingen best beperkt openbaar maken -de meeste hebben op hun internetsites inmiddels lange lijsten gepubliceerd- maar ze weigeren per merk en merkvariant precies aan te geven welke stoffen in welke hoeveelheden worden toegevoegd. Die recepten zijn geheim en blijven dat ook, aldus de industrie. Dat is de kern van het conflict. Hoogervorst wil van elke sigaret en elk merkvariant álle productgegevens.


De bewindsman heeft de industrie meegedeeld dat de recepten veilig zijn bij het ministerie, maar de industrie gelooft daar niets van. Daarnaast vinden de fabrikanten dat Nederland de Europese richtlijn veel te strikt uitlegt. Volgens hen verlangt Europa geen gedetailleerde openbaarmaking. Het overleg tussen industrie en ministerie kwam in april muurvast te zitten.


De grote drie, Philip Morris, Japan Tobacco (Camel) en British American Tobacco (Barclay) stellen in hun dagvaardingen dat ze hun diepste geheimen nooit zullen prijsgeven. Ze beroepen zich op uitspraken van Amerikaanse rechters die bepaalden dat de precieze samenstelling van Coca Cola en het recept van de kruidenmelange van Kentucky Fried Chicken bedrijfsgeheimen zijn en geen openbare informatie.


Trouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH