Strijd laait weer huizenhoog op

Terwijl in de media de sterk anti-roken georienteerde ambtenaren van VWS alle moeite doen de afspraken die de minister deze week met Horeca Nederland maakte te bagatelliseren en zelfs weer einddatums uit de hoge hoed te toveren, laat ook de zwaar gefinancierde anti-roken lobby zich niet onbetuigd. Stivoro schreef, samen met haar belangrijkste geldschieters (Kankerbestrijding, Astmafonds en Hartstichting) een brief op poten naar de minister en de niet-rokers (lees anti-rokers) club CAN dreigt nu in de media met een proefrechtszaak tegen een horecaeigenaar.


Het mooie van de overeenkomst tussen minister en horeca was juist dat maatschappelijke acceptatie uitgangspunt zou moeten zijn voor invoeren van rookverboden in de horeca. Hoewel Stivoro en CAN luidruchtig anders willen doen geloven blijkt uit vele onderzoeken, dat het overgrote gedeelte van de normale bevolking het allemaal niet zo zwaar neemt en nog steeds het ‘leven en laten leven’ principe aanhangt.


De huidige gebeurtenissen laten weer eens zien dat de anti-roken lobby er een extremistische intolerantie op na houdt die wars is van elk compromis. Ondanks hun bekrompen, ziekelijke kijk op de samenleving krijgen ze echter onevenredig veel aandacht in de media, zoals in dit Telegraaf artikel van vandaag:


AMSTERDAM, vrijdag Voorzitter van niet-rokersvereniging Clean Air Now (CAN) zoekt met spoed nietrokende werknemer (m/v), liefst werkzaam in horecasector, die op de arbeidsplaats wordt blootgesteld aan giftige sigarettenlucht en walgelijke sigarendampen. De bedoeling is dat wij samen een proces tegen je werkgever beginnen, omdat hij jou niet afdoende beschermt tegen deze levensbedreigende invloeden op je werkplek, terwijl je daar wel recht op hebt.


Toegegeven, het is misschien wat populair opgeschreven, maar Willem van den Oetelaar van de CAN is toch heus op zoek naar deze persoon. „Want nu heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid de antirookwet versoepeld door afspraken te maken met de horeca. In plaats van rookvrije ruimten krijgen we nu alleen een ontmoedigingsbeleid. Hoogervorst maakt zich schuldig aan discriminatie van niet-rokers en hij ontduikt de regelgeving! De werkgever is in Nederland bij wet verplicht om werknemers te beschermen tegen onbeschermde situaties en gevaren. Dat geldt dus ook voor de horeca. In een publieke ruimte hoort niet gerookt te worden”, briest Van den Oetelaar.


Tabakslucht

De vraag is alleen waar Van den Oetelaar en zijn antirooklobbyisten van de CAN zich nou precies druk over maken, vindt Anthony van der Klis van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Want als je het leuk vindt om in een bar te werken, krijg je nou eenmaal te maken met tabakslucht. En iemand die graag in de horeca wil werken, heeft er geen problemen mee. Tenminste, niet voor zover wij weten.”


Met een minister op VWS die geen wortels heeft in de gezondheidszorg krijgen de anti-rokers het moeilijk. De meer generieke kijk van deze minister op de plaats van gezondheidszorg in de samenleving is even wennen voor de fanatici. Uit pure onmacht schreeuwen ze dan maar via de pers moord en brand, zich niets aantrekkend van hun draagvlak in de maatschappij. Dat is hun goed recht. Maar ze moeten niet pretenderen de massa’s te vertegenwoordigen of de wijsheid in pacht te hebben. Want dat is geenszins het geval….


En, o ja, werkgever (m/v), mocht er zich een gek aandienen op basis van de CAN oproep, dan staan we met al ons bewijsmateriaal en onze experts klaar om te helpen deze waanzin te keren….


Trouw Artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH