Stoppen met roken op 1 januari faalt

bron: www.telegraaf.nl

door Annemiek Paping

AMSTERDAM, vrijdag 27 december 2002
Nieuwjaarsdag is niet de meest geschikte dag om te stoppen met roken. Beter is het om tijdens een vakantieperiode een stoppoging te wagen

Volgens gezondheidsorganisatie Pharmacia is de slagingskans in tij den van rust vele malen groter. Volgens de organisatie zullen duizenden verstokte rokers volgende week een (zoveelste) poging doen hun sigaret voorgoed af te zweren.
„Stoppen met roken staat bij veel Nederlanders bovenaan het lijstje met goede voornemens. In de praktijk valt dit echter zwaar tegen”, aldus woordvoerder H. Beyer van Pharmacia. „Slechts één op de tien rokers slaagt erin op eigen kracht de sigaret voorgoed te doven. Vooral veel nieuwjaarsstoppers falen.”
Daarom is het volgens Beyer verstandiger om het op een ander moment in het jaar, bijvoorbeeld tijdens de wintersport- of voorjaarsvakantie, te proberen.
„Tijdens een vakantie leven mensen bewuster en rustiger, zonder die regelmaat die het stoppen zo moeilijk maakt.”

Het aandeel niet-rokers in ons land is inmiddels gestegen tot bijna 70 procent. ledereen heeft zijn eigen reden om het roken op te geven. Vrouwen blijken over het algemeen gemotiveerder dan mannen. Ruim 60 procent van alle rokers wil van deze slechte gewoonte af om de gezondheid niet langer te schaden, terwijl 15 procent gezondheidsklachten als reden aangeeft.
Een slechte conditie vormt voor 10 procent van de mannen aanleiding voor een stoppoging, terwijl 12,8 van de vrouwen stopt vanwege zwangerschap. Ook geldgebrek wordt regelmatig als reden aangevoerd.
Het gebruik van hulpmiddelen verhoogt de slagingskans met 20 procent. De Nederlandse Kankerbestrijding heeft samen met het Koningin Wilhelmina Fonds en DEFACTO een Startpakket ontwikkeld. In dit pakket – gratis verkrijgbaar bij apotheek, GGD en huisarts – zit onder meer een brochure over alle hulpmiddelen en een video met ervaringen van bekende en minder bekende stoppers

paost712 schrijft:Gezondheidsorganisatie Pharmacia? Dat riekt naar medicijnen, en juist medicijnen hebben vaak (soms zelfs levensbedreigende) bijwerkingen die erger zijn dan de kwaal. Is roken trouwens wel een kwaal??

Ik denk dat Pharmacia eerder de omzet van de pillendraaiers voor ogen heeft dan het welzijn van de bevolking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH