Stoppen met roken heeft ook nadelen

Mensen die willen stoppen met roken, hebben het niet makkelijk. Onlangs bleek uit onderzoek dat ze vaak verkouden worden in de twee weken nadat ze hun verslaving hebben beëindigd, maar nu blijkt stoppen met roken nog meer nadelige gevolgen te hebben.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die proberen van hun gewoonte af te komen, hun besef van tijd verliezen. Daardoor kunnen ze last krijgen van een verminderd concentratievermogen en verhoogde stressniveaus. Het verminderde tijdsbesef zou één van de effecten op de hersenen van de ontwenning van nicotine kunnen zijn. Dat zeggen Laura Cousino Klein en haar collega’s van de Staatsuniversiteit in de Amerikaanse plaats Pennsylvania in een artikel op de website van nieuwszender BBC.

Het team deed onderzoek onder 42 mannen en vrouwen, waarvan 20 dagelijkse rokers en 22 niet-rokers. De test hield in dat de deelnemers moesten schatten wanneer er 45 seconden voorbij waren. De rokers moesten deze test twee keer ondergaan. De eerste keer nadat zij hun normale rookpatroon hadden gevolgd en de tweede keer nadat ze 24 uur niet hadden mogen roken.

In de eerste test scoorden de rokers en niet-rokers ongeveer gelijk. In de tweede test bleken de rokers, die al een etmaal zonder sigaret zaten, de tijd te overschatten. De 45 seconden voelden volgens hen als meer dan een minuut. Dit kan de reden zijn waarom rokers zich slecht kunnen concentreren en meer stress ervaren als ze zijn gestopt met roken, meent onderzoeksleidster Klein. Volgens Klein is er meer onderzoek nodig om het fenomeen te verklaren.


Meer onderzoek?! We kunnen dat de onderzoekers voor veel minder geld wel vertellen: natuurlijk duurt de tijd lang als je in een vervelende situatie zit! Dat kan elk kind je vertellen.

Maar goed, elk onderzoek waar het woordje ‘roken’ of ‘tabak’ in genoemd wordt kan rekenen op veel geld. Hoe onzinnig het onderzoek ook is en hoe slecht ook de kwaliteit….

BBC Artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH