Stivoro is weer aan het pushen

Nog niet de helft van de bedrijven in Nederland heeft een effectief rookbeleid. Daardoor worden twee op de drie werknemers nu nog op het werk blootgesteld aan tabaksrook. De meerderheid van hen zegt ook last te hebben van rokende collega’s.

Stivoro heeft weer eens een onderzoek laten doen om druk te houden op de ketel van de rokersonderdrukking. En ze vindt wat ze zaait: wetten die niet te verdedigen zijn aan de gewone burger worden aan de laars gelapt.


In met name het Midden- en Kleinbedrijf, waar over het algemeen de afstand tussen werknemers onderling (en tussen werknemers en werkgevers) kort is en het begrip voor elkaars positie nog op een persoonlijk niveau aanwezig, komt men er samen wel uit en heeft men de overheidsbemoeienis niet nodig. Integendeel, die bemoeienis wordt daar als een inbreuk gezien op de sociale omgang met elkaar.


De problemen zijn volgens Stivoro nu nog het grootst in de horeca en in de sector bouwnijverheid. De sectoren onderwijs, gezondheidszorg en welzijnszorg zijn het verst. Van de Nederlandse bedrijven heeft driekwart al wel een vorm van rookbeperking, maar vaak voldoet die niet aan de Tabakswet. Volgens de wet moeten bedrijven ervoor zorgen dat geen enkele niet-rokende werknemer tabaksrook kan inademen.


Eh, eh? De tabakswet formuleert het niet zo streng, Trouw. Als niet-rokende medewerkers geen bezwaar hebben tegen rook staat het ze vrij om zich in het gezelschap van rokende collega’s te bevinden.


Artikel Trouw (eenmalig registreren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH