Steun voor onze zaak groot

Liefst driekwart van de 7154 respondenten op een op de Telegraaf website gehouden enquête vindt dat de kleine horeca uitgezonderd moet worden van het rookverbod. Dat is precies waarom deze Stichting in het leven is geroepen: een uitzondering voor de kleine horeca afdwingen.

65% van de ondervraagden bevestigt de stelling dat niet-rokers onruststokers zijn en vinden dat deze luidruchtige groep veel te ver gaat.

Het aantal rokers en niet-rokers onder de deelnemers aan de Stelling van de Dag ligt op respectievelijk 48 en 52%. De rokers zijn gemakkelijker over roken dan de niet-rokers. Dat is logisch. Maar de Telegraaf-niet-roker toont zich wel aanzienlijk toleranter dan de antirookmagiërs die zo luid actie voeren. Wie wil roken gaat zijn gang maar, tenzij hij een ander stoort. De magiërs spreken niet namens hen, dat moge duidelijk zijn. Bij 59% van alle deelnemers mag thuis gerookt worden. In de auto moet van 62% van de deelnemers de sigaret uit. Slechts 25% van de deelnemers heeft er een hekel aan als mensen in hun buurt roken.

Gaan we naar de horeca. Bijna de helft van de deelnemers, 47%, mist het sigaretje bij zijn consumptie of na de maaltijd. Een even hoog percentage is blij dat er op de terrassen gerookt kan worden, 38% heeft geen bezwaar tegen roken op het terras en 5% vindt het storend. Vreemd, als de mens de antiroker hoort, lijken dat er veel meer te zijn.

Telegraaf enquête (uitslag)

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH