SRB subsidie afgewezen

Een al maanden geleden bij het ministerie van VWS ingediend subsidieverzoek door de Stichting Rokersbelangen is pas na druk door de ombudsman beantwoord. Evenals bij een eerdere aanvraag door Forces (in juli 2001) was het antwoord weer negatief: SRB voldoet, evenals Forces destijds, niet aan de uitgangspunten van het ministerie. Ze is met andere woorden niet politiek correct genoeg.Rokersbelangen vindt dat de voorlichting over de aangescherpte Tabakswet te veel wordt gegeven vanuit de visie van de niet-roker. ,,Wanneer u succesvol wilt zijn, verdient het sterk aanbeveling ook rekening te houden met de roker.” Het stoort de SRB dat de voorlichtingsfunctie van de overheid ‘meer en meer overgaat in een verbodsrol’.


De rokersclub wil gedegen onderzoek naar de effecten van de rookverboden in buurthuizen, bejaardencentra, psychiatrische klinieken en sportkantines. SRB wil met het geld instellingen informeren om ‘een brug te slaan tussen de almaar groter wordende kloof tussen rokers en niet-rokers’.


VWS blijkt niet onder de indruk. ,,Uw aanvraag past niet in het tabaksontmoedigingsbeleid”, schrijft Kalis, die opmerkt dat in het beleid de niet-roker vooropstaat, omdat er voor blootstelling aan tabaksrook geen veilige ondergrens bestaat.


De gezondheidsindustrie heeft de zaak goed onder controle en vreest blijkbaar een te sterke tegenstander in de rokendiscussie. “Hou je tegenstander arm en je houdt de onderdrukking in stand” moet de filosofie wel zijn. Ondertussen worden door de minister als vanouds dezelfde onbewezen sound bites gehanteerd. Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt wordt het vanzelf de waarheid?


Wanneer zullen de politici in Den Haag beseffen dat ze op deze manier de polarisatie in de samenleving alleen maar bevorderen en een sociale afbraak aan de gang zetten? Om maar niet te spreken over het feit dat ze de rokersorganisaties op deze manier op andere plaatsen naar middelen dwingen te zoeken om tegen de onderdrukking te vechten.


Niemand is met sociale afbraak gediend, rokers niet en niet-rokers niet….


Trouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH