SRB bang voor geweld in trein: het vervolg
Al eerder is hier het rookverbod in de trein per 1 januari 2004 aan bod gekomen. In een brief van de SRB sprak deze rokersbelangenorganisatie zich uit tegen een algemeen rookverbod in de trein
Dit heeft inmiddels een vervolg gekregen: een reactie van de NS en daarop weer een reactie van SRB
Reactie van de NS:
En hier de nieuwe reactie van SRB:
Nederlandse Spoorwegen
T.a.v. dr ir A.W. Veenman
President-Directeur
Postbus 2025
3500 HA Utrecht
Amsterdam, 25 maart 2003
Kenmerk : AW/sv/03.334
Betreft : NS en tabakswet
Uw kenmerk : Dir/AV/2003/63
Geachte heer Veenman,
Hartelijk dank voor uw reactie van 6 maart jl. op onze brief naar aanleiding van de door NS voorgenomen maatregelen t.a.v. het verwijderen van asbakken in de trein en de consequenties daarvan voor de medewerkers. Onderstaand willen wij mede namens de Stichting Rokersbelangen (SRB) graag reageren op een aantal punten uit uw brief.
U bevestigt in uw brief dat de gewijzigde Tabakswet NS niet dwingt tot het invoeren van een absoluut rookverbod. Volgens u is een “drastische aanpak” echter onvermijdelijk. Wij zijn er echter van overtuigd dat het dichtlassen en verwijderen van asbakken onvoldoende draagvlak heeft onder het personeel. Aan deze zorg gaat u in de brief in zekere zin voorbij, door te verwijzen naar overleg in het verleden. Ons inziens is onvoldoende over alternatieve maatregelen nagedacht. Ook blijkt dit onvoldoende duidelijk uit de brief van 6 maart jl.
Wat ons voorts onaangenaam getroffen heeft, is een aantal onjuistheden in de brief, of tenminste een zorgvuldige onderbouwing ervan. Hierbij noem ik drie voorbeelden:
* Het aantal rokers is de afgelopen jaren niet afgenomen maar stabiel gebleven;
* In plaats van de door u genoemde 85% hebben treinstellen/treinen van NS 75% rookvrije ruimtes;
* De effectiviteit van speciale rookzones op stations wordt niet concreet ingevuld en komt nu over als een schijnoplossing.
NS kiest voor een uniform rookbeleid dat begrijpelijk is voor reizigers en medewerkers. Een “begrijpelijk” rookbeleid wil echter niet automatisch zeggen dat dit beleid ook wenselijk en handhaafbaar is. Nogmaals willen wij benadrukken dat er serieuze onrust onder NS personeel bestaat ten aanzien van de handhaving van het rookverbod. We lezen in uw brief dat u heeft gesproken met consumentorganisaties en ondernemingsraden van andere openbaar vervoerorganisaties. U heeft toen het advies gekregen de regels zo praktisch mogelijk uitvoerbaar te maken. Ons inziens gaat u met de voorgenomen maatregel tegen dit advies in. Bovendien is er onvoldoende (voortgangs)overleg geweest met het personeel over de maatregel.
Wij bepleiten nogmaals dat eerst een onderzoek wordt gehouden waarbij exact nut, noodzaak en consequenties in worden geïnventariseerd, voordat u overgaat tot het invoeren van een algeheel rookverbod in de trein. Dit verzoek – dat wij ook in onze vorige brief deden – is helaas onbeantwoord gebleven.
Wij nodigen u daarom uit om op korte termijn een gesprek te voeren om zo gezamenlijk alsnog tot een constructieve oplossing te komen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Rokersbelangen
A. Wurtz
Woordvoerder