Sigarenrookers vereenigt U!

“Sigaren? Bah, daar stonk mijn grootvader altijd naar!” Helaas heeft de sigaar tegenwoordig een wat muf, oubollig imago gekregen. Oh mensen, wat is dat een misvatting! De sigaar maakt al ruim anderhalve eeuw deel uit van de Nederlandse cultuur en behoort tot het terrein van de fijnproevers! Waarom zien wij de sigaar altijd in handen van historische politici, industriëlen, aristocratie en beroemdheden? Wat was het dat de sigaar tot statussymbool verhief en associeerde met succes?


De sigaar is al ruim anderhalve eeuw een van de meest exclusieve Nederlandse exportprodukten en daarin zijn wij sinds jaar en dag wereldwijd de marktleider. Hoe men het ook wendt of keert, de sigaar is nauw verweven in onze geschiedenis en verdient onze waardering.


Dat is een van de redenen dat, anderhalve eeuw later in een modern digitaal tijdperk, een groot aantal sigarenliefhebbers zich heeft verenigd in de online cyber-gemeenschap www.sigarenclub.nl. Deze club van sigarengenieters zet zich in voor een juiste waardering van de sigaar, waarbij leden hun ervaringen kunnen uitwisselen en op landelijk niveau kunnen deelnemen aan lezingen, demonstraties en excursies.


Het imago van de sigaar wordt vooral bedoezeld door de sigaret, het zwarte schaap uit de familie van de tabaksproducten. Want je hebt roken… en je hebt genieten! Dit is een belangrijk, doch vaak miskend, verschil tussen de sigaret en de sigaar. De een voorziet in een routinematige verslavingsbehoefte, terwijl de ander voorziet in een fijne smaakbeleving op een zelf gekozen moment van rust. Daarnaast wordt sigarenrook nimmer geinhaleerd, want proeven doe je immers niet met je longen! Het milde frisse van de Havana, het zwoele zoete van de Braziel en het kruidige van de Indonesische tabakken is zomaar een greep uit talloze smaakbelevingen.


Net als bij whiskey kent de sigaar een lang en complex produktieproces dat soms wel 6 jaar duurt. De unieke ‘melange’ van de Nederlandse sigaar bestaat uit een zorgvuldig uitgezochte combinatie van soms wel 20 tabakssoorten. De kennis van het ‘melangeren’ is in handen van slechts een klein aantal top-melangeurs dat ons land nog kent. Door schaalvergroting en strenge tabakswetgeving hebben de kleine familie-bedrijfjes het in de loop der tijd niet makkelijker gekregen. Bewustwording van de culturele waarde van de sigaar is dus van groot belang om deze traditionele Nederlandse industrie niet ten onder te laten gaan.


De internet-pagina www.sigarenclub.nl voorziet in veel informatie en nuttige verwijzingen naar literatuur. Daarnaast is er een forum waar ruimte is voor mededelingen, vragen en discussie. Het lidmaatschap van deze landelijke club is kostenloos en staat open voor elke  serieuze genieter (boven de 16 jaar). Voor deelname aan evenementen kan incidenteel een bijdrage worden gevraagd. Onthoud wel dat een rechtgeaarde sigarengenieter voor zijn sigaar altijd een moment van rust kiest en dat kan alleen als dit zijn naaste medemens geen overlast bezorgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

  • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
    (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
    Albert Einstein

  • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
    Anonieme arts

  • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
    Sir Richard Doll, 2001

  • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
    Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


  • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
    Mahatma Gandhi

  • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
    Coun. Bill Clement

  • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
    Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

  • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
    Mark Twain

  • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
    Audrey Silk, NYCCLASH