‘Scherpe daling aantal rokers’

300.000 rokers, die begin dit jaar gestopt zijn, roken nog steeds niet. Dat beweert Directeur Trudy Prins van Stivoro in Metro.


Het is de vraag hoe ze aan dit soort informatie komt. Heeft het NIPO weer een onderzoekje gedaan zoals eerder dit jaar? Of heeft men de teruglopende tabaksverkopen als indicator genomen?


In beide gevallen valt te twijfelen aan de realiteit van deze cijfers. Sowieso moet je altijd uitkijken wanneer een belanghebbende den volke kond doet van haar succes. De reden daarvan kan altijd zijn dat men hun subsidie veilig wil stellen door resultaten te laten zien. Een onderzoeksbureau als NIPO, waarvan Stivoro een goede klant is, zal graag willen helpen om deze uitspraken een ‘wetenschappelijk’ luchtje mee te geven.


Maar ook tabaksverkopen zijn in de huidige tijd een gammel uitgangspunt om daar conclusies uit te trekken: veel van de consumptie van tabak zal verduisterd zijn door inkopen in het buitenland en de toevlucht tot goedkopere alternatieven die niet in de grote statistieken terecht komen.


Hoe het ook zij, in ieder geval is dit weer een volgende aflevering van de soap “Slager Keurt Eigen Vlees”.


Het strenge anti-rookbeleid en de alsmaar duurder wordende sigaretten lijken hun uitwerking niet te missen. Van de miljoen Nederlanders die tijdens de jaarwisseling hun sigaretten doofden, zijn er aan het einde van dit jaar bijna driehonderdduizend nog steeds gestopt.


[…]

Als de dalende trend zich doorzet, rookt aan het einde van dit jaar nog 27 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder. De afgelopen jaren bungelde dit aantal steeds rond de dertig procent. Belangrijkste oorzaken lijken de nieuwe tabakswet en de peperdure sigarettenprijzen.

Stichting Rokersbelangen beticht Stivoro van cijfergegoochel. “Eerlijk gezegd geloof ik er geen fluit van”, aldus woordvoerder T. Wurtz. “Als we Stivoro de afgelopen jaren altijd hebben moeten geloven, rookt er inmiddels niemand meer in Nederland.”


Bron: Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH