Schadelijke stoffen in de badkamer

Als mens krijg je dagelijks te maken met allerhande natuurlijke en onnatuurlijke stoffen in je milieu. Velen daarvan zijn kankerverwekkend, andere alleen irriterend.


Zelfs in de dagelijks gebruikte verzorgingsmiddelen komen deze stoffen voor.


Wij ontdekten op een Nederlandse site een overzicht van de gevaarlijke stoffen die in de badkamer gevonden worden. Deze lijst zet de overtrokken beweringen rond meeroken weer eens voor de zoveelste keer in perspectief.


Wetenschappers waarschuwen voor schadelijke stoffen in badkamerproducten in de badkamer


Hierna volgt een beschrijving  van de verschillende schadelijke bestanddelen, zoals die voorkomen in onze verzorgingsproducten en cosmetica.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Deze stoffen kunnen onder andere voorkomen in tandpasta, shampoo, Body Lotion, Badschuim, Gezichtsreiniger,  Baby reinigingsdoekjes, Baby Shampoo & Badschuim, Motor ontvetter/reinigingsmiddel, Car Wash schoonmaakmiddel, Wasmiddelen. Dit is een van de meest gebruikte stoffen in cosmetica, haar conditioners, shampoo etc. Deze stoffen komen voor in 90% van alle shampoo’s en producten die schuimen (inbegrepen speciale babyproducten). Door zijn lage moleculaire gewicht van 40 (alles onder 75 komt door huid in bloedbaan) dring deze stof zeer makkelijk het lichaam binnen en wordt het opgeslagen in ogen, hart, hersenen en lever. Deze stof komt op het label meestal als tweede product voor na water, zodat het in aanzienlijke hoeveelheden wordt toegepast. Zowel SLS als SLES kunnen potentieel carcinogene stoffen vormen van nitraten en dioxines door een reactie met de andere ingrediënten. Grote hoeveelheden schadelijke nitraten kunnen het lichaam binnendringen door een enkele keer douchen.

SLS kan het immuunsysteem schaden, verwijdering van huidlagen veroorzaken en de huid doen ontsteken. -Journal of the American College of Toxicology; Vol. 2, No. 7, 1983


SLS dringt diep door in de huid en de ogen en wordt ook in de hersenen, hart en lever vastgehouden. Een enkele druppel blijft enige dagen in de hersenen en het lichaam. – De dokter is bezorgd: Is uw baby veilig? – David L. Kern, New health and longevity


SLS verandert de proteïnen van oogweefsel  – waardoor het de oogontwikkeling permanent aantast.
-Dr. Keith Green, PHD, D.Sc., Medical College of Georgia


SLS is een mutageen. Het is in staat de genetische informatie in de cellen te veranderen. SLS wordt in onderzoek gebruikt om mutaties in bacteriën te veroorzaken. -Higuchi, Araya and Higuchi, school of medicine, Tohoku University: Sendai 980 Japan


SLS is mogelijk kankerverwekkend wanneer het in aanraking komt met nitrosaminen.
-FDA Report 1978


Sodium Laureth Sulfaat (SLES), is de alcohol vorm van Sodium Lauryl Sulfaat. Bezorgdheid ten aanzien van SLES is vrijwel gelijk aan die van SLS. SLES is iets minder irriterend voor de huid, maar kan meer uitdroging veroorzaken.


Propylene Glycol, Plyethylene Glycol, Butylene Glycol


Deze stof komt voor in onder andere Haar Conditioner,deodorant , hand- en body lotion, Huidcrème, (haar)verf,  anti-Vries, rem- en hydrolische vloeistof. Door zijn lage moleculaire gewicht van 60 (alles onder 75 komt door huid in bloedbaan) dringt deze stof makkelijk het lichaam binnen.


Blootstelling hieraan kan huidafwijkingen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken; het kan de celgroei remmen en schade veroorzaken aan weefsel dat huiduitslag, droge huid en huidbeschadiging tot gevolg kan hebben. -From Material Safety Data Sheets (MSDS)


Propylene Glycol veroorzaakt een aanzienlijke hoeveelheid reacties en is een primair irritatie-opwekker voor de huid bij lage concentraties.
-The American Academy of Dermatologists Inc, Jan 1991


Het kan schadelijk zijn bij inademing, inslikken of opname door de huid. Het kan oogirritatie veroorzaken. Blootstelling hieraan kan maag- en darmstoringen, misselijkheid, hoofdpijn, braken en ernstige verzwakking aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken.
-From Material Safety Data Sheets (MSDS)

Aluminium

Aluminium wordt aangetroffen in deodorant. Aluminium is een metaal, het derde, meest voorkomende element in het milieu en giftig voor het lichaam. Het wordt aangetroffen in verwerkt voedsel, deodorant, drankblikjes en pannen.


De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) doet onderzoek naar chemische vervuiling en  ouderdom… Er is een vermeende relatie tussen de ziekte van Alzheimer en de giftigheid van aluminium… autopsies hebben hoge concentraties van het metaal in de hersenen aangetroffen bij mensen die aan de ziekte hebben geleden.
-uit Public Health Reports, Nov-Dec 1993 v108n6p798(2)


Studies brengen de ziekte van Alzheimer in verband met aluminium… “Het bewijs is zo duidelijk dat een verstandig persoon al het voedsel en cosmetische bronnen van aluminium verwijdert en uitsluitend gebruik maakt van aluminium pannen indien zij een coating hebben,” beveelt Gary Price Todd, MD, auteur van Nutrition, Health and Disease, aan.
-uit Natural Health, May-June 1993 v23n3p54(2)


Dr. Daniel Perl, Directeur van Neuropathologie op Mount Sinai Medical Center in New York, adviseert “…vermijdt spuitbussen en deodorant. Aluminium in spuitbussen kan gemakkelijk worden opgenomen in de hersenen via inademing door de neus.”
-uit The University of California, Berkeley Wellness Letter, April 1993 v9n7p1(2)


 


“Aluminium-houdende deodorants zijn ontwikkeld om te worden geabsorbeerd en onderzoek toont aan dat bij regelmatig gebruik van deze producten het risico op Alzheimer met factor drie kan verhogen. (tevens)…gemeentelijk drinkwater wordt behandeld met aluminium (aluminium sulfate)..


tenminste 7 onderzoeken tonen aan dat mensen die water drinken met hoge concentraties aluminium eerder de ziekte van Alzheimer ontwikkelen”.
-uit Natural Health, May-June 1993 v23n3p54(2)

Fluoride

Fluoride wordt algemeen gebruikt in tandpasta’s. Aangezien kinderen veel tandpasta doorslikken is deze stof speciaal voor hen gevaarlijk, te meer als de tandpasta ook nog Sacharine bevat.


Fluoride wordt in verband gebracht met 10.000 kanker slachtoffers per jaar. Fluoridering is ook verantwoordelijk voor 40 miljoen gevallen van artritis, tandmisvorming bij 8 miljoen kinderen en allergische reacties bij 2 miljoen mensen.
-Dr. Dean Burke and Dr. John Yiamouyiannis, National Cancer Institute, USA, 1997


Onderzoek van St. Louis University, de Nippon (Japan) Dental College en de Universiteit van Texas toont aan dat fluoride tumoren kan doen ontstaan,hun groei bevordert en kanker kan veroorzaken.
-uit Spotlight, May 1992


De NTP (National Toxicology Program) testen bevestigen wat de Burke – Yiamouyiannis testen aantoonden – fluoride is kankerverwekkend. Fluoride veroorzaakt botkanker en verhoogt de gevallen van mondkanker.
-uit Spotlight


Sodium Hydroxide, Potassium Hydroxide, Loog (lye)


Wordt gevonden in tandpasta en andere persoonlijke verzorgingsproducten. De gegevens van de FDA geven aan dat het GIFTIG en GEVAARLIJK is en dat het zeer schadelijk is bij doorslikken (MSDS Sodium Hydroxide #S4034). Het zit in tandpasta om vlekken en verkleurde plekken te verwijderen. Consumenten wordt geadviseerd om de ingrediënten van tandpasta te controleren op o.a. deze stoffen, vooral tandpasta’s die “mooiere, witte tanden” beloven. Kans is groot dat Sodium Hydroxide hiervoor zorgt. Alle agressieve producten (ovenreinigers, etc.) waar deze stoffen in zitten bevatten waarschuwingsstickers, behalve tandpasta. Para-Phenylenediamine (haar)verf Kankerverwekkend. Volgens Dr. Epstein wordt dit vooral in zwarte en donkerbruine verf gebruikt en worden deze stoffen in verband gebracht met verschillende kankervormen zoals non-Hodskin’s lymfeklierkanker.


(Isopopryl) Alcohol


Alcohol wordt onder andere gebruikt als oplosmiddel en komt voor in cosmetica, schoonmaakmiddellen, parfums, persoonlijke verzorgingsproducten en medicijnen. mondwater met een alcohol percentage van 25 of hoger is gerelateerd aan  mond -, tong -en keelkanker. Alcohol  maakt het weefsel gevoeliger voor carcinogenen.


Mannen hebben een 60% hoger risico en vrouwen een 90% hoger risico op deze vorm van kanker dan diegenen die geen mondwater gebruiken.


Formaldehyde


Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas dat irriterend en kankerverwekkend is. Gecombineerd met water wordt formaldehyde gebruikt als desinfecterend middel, fixeermiddel of houdbaarheidsmiddel. Het komt voor in veel cosmetica producten en conventionele nagelverzorgingsproducten.


“Onschuldige” stoffen (zoals ze op de verpakking voorkomen) die spontaan uiteen kunnen vallen tot formaldehyde of in reactie met andere stoffen zijn: Bronopol, Diazolidinyl Urea, DMDM-Hydantoin , Imidazolidinyl Urea, Metheneamine, Quaternium-15, Sodium/Hydroxymethylglycinate.

Talk

Talk is een zeer fijne substantie, zo fijn dat het als een “droog” smeermiddel wordt gebruikt.


De chemische samenstelling van talk komt overeen met asbest, een bekende kankerverwekkende stof. Talk wordt aangetroffen in veel “baby en body” poeders en in cosmetica. Het wordt tevens gebruikt als een glijmiddel op condooms! Terwijl het uw huid glad laat aanvoelen, doet talk zoveel meer.


Hoe houdt talk baby’s en uw intieme delen zo “fris”? Waarschijnlijk door de poriën die het noodzakelijke lichaamsvocht uitscheiden, te verstoppen.Tevens slagen deze fijne kleine deeltjes erin het lichaam binnen te komen. En de overeenkomst met asbest is niet geruststellend, vooral wanneer het wordt toegepast op baby’s en de geslachtsdelen.


De schadelijke werking van talk op menselijk weefsel is al enige tijd bekend. Lang geleden, werd de smerende werking gebruikt als een poeder voor chirurgische handschoenen (om makkelijk aan te trekken). In de vroege dertiger jaren werd talk in verband gebracht met postoperatieve buikvliesontsteking en vezelachtige verklevingen. 
-from Candace Sue Kasper, MD and Dr. P. J. Chandler


Talk…(op condooms)…kan resulteren in een eileiderverkleving die tot onvruchtbaarheid kan leiden. Deze kwestie is ter sprake gebracht door de doktoren Kaspar en Chandler in Journal of the American Medical Association. (JAMA) 3/15/95
-from Nutrition Health Review, Summer 1995 n73p8(1)


“Een mogelijke relatie tussen talkpoeder – verdacht vanwege de chemische overeenkomst met asbest- en kanker aan de eierstokken, werd vorige week krachtig ondersteund toen een onderzoek een hoger risico op kanker aantoonde bij vrouwen die vrouwendeodorant sprays gebruiken. Het onderzoek, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology, toonde aan dat vrouwen die talkpoeder bij de geslachtsdelen gebruiken een verhoogd risico van 60% hebben op eierstokkanker en vrouwen die deodorant sprays gebruiken, een verhoogd risico van 90%. In 1994, heeft de FDA een wetenschappelijk seminar geleid over dit onderwerp en niet genoeg aanwijzingen gevonden om een waarschuwing naar consumenten te rechtvaardigen.
-uit The University of California, Berkeley Wellness Letter, April 1993 v9n7p1(2)


Alpha Hydroxy Acid (AHA’ s)


Alpha Hydroxy Zuren zijn o.a. glycolzuur en melkzuur. Huidverzorgingsproducten die deze zuren bevatten, beschadigen niet alleen de huidcellen maar ook de beschermende laag van de huid.


Volgens de cosmetische industrie is dit de doorbraak aller tijden. AHA’s werken door afschilfering van de dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid. Het laat alleen de jonge cellen aan de oppervlakte achter. De huid ziet er minder gerimpeld, frisser en jonger uit.


NEWAYS is het er mee eens dat AHA’s op deze manier werken. Toch geloven we dat dit niet de juiste  manier is. Door de buitenste lagen van dode huidcellen te verwijderen, wordt het eerste en meest belangrijke deel van de huid dat als bescherming dient, verwijderd. Nu kunnen de omgevingsfactoren die de huid verouderen, sneller en dieper aanvallen. De resultaten zijn volgens NEWAYS, dat de huid erg snel verouderd.


Fluorocarbons


Dit zijn gassen die gewoonlijk als drijfgas worden gebruikt in haarspray’s. Het drijfgas kan irritatie van de luchtwegen opwekken.


Glycerin


Glycerine is een stroopachtige vloeistof die chemisch vervaardigd wordt uit een combinatie van water en  vet. Men gebruikt het als oplosmiddel en weekmaker. Glycerine onttrekt vocht uit de onderste lagen van de huid en houdt het vast aan de oppervlakte waardoor de huid van binnenuit, uitdroogt.


Veel van de ingrediënten die in de meeste cosmetica en huidverzorgingsproducten worden aangetroffen kunnen niet de huid binnendringen vanwege hun hoog moleculair gewicht: ze bestaan uit moleculen die veel te groot zijn om door de huid geabsorbeerd te worden. In plaats van voordelen te bieden, kunnen deze ingrediënten de huid verstikken en het ademen van de huid blokkeren door een filmachtige laag over de huid te vormen die vocht, giftige stoffen en afvalstoffen opvangt en de opname van zuurstof tegenhoudt.                                                                                                                  


Het resultaat kan zijn: een ongezonde huid, een verouderd uiterlijk en een verhoogde graad van vergiftiging. Voorbeelden zijn: Bentoniet, Kaolien, Minerale olie, Vaseline, Collageen en Elastine. 


Lanolin


Lanoline is een vettige substantie, uit wol gehaald.Het komt vaak voor in cosmetica en lotions. Van lanoline is bekend dat het de huid gevoelig maakt en allergische reacties, zoals huiduitslag kan veroorzaken.


Vaseline


Vaseline is een op petroleum gebaseerd vet en vertoont veel van dezelfde potentiële schadelijke eigenschappen als Minerale Olie. Terwijl het vocht tracht vast te houden in de huid, houdt het ook zowel giftige stoffen als afvalproducten vast en laat het zuurstof buiten.


Minerale Olie


Minerale olie wordt aan onbewerkte olie onttrokken (petroleum) en in de industrie gebruikt als vloeistof voor metaalbehandeling en als smeerolie. Het kan de huid verstikken door de vorming van een olieachtige filmlaag op de huid.


Het verstikken van de huid wordt de “omslagdoek” methode genoemd. Door het water vast te houden in de huid, wordt algemeen aangenomen dat de oudere, droge huid er zachter, gladder en jonger uit gaat zien. De film van minerale olie houdt echter niet alleen vocht vast, maar ook schadelijke stoffen, koolstofdioxide, afval- en restproducten die de huid probeert af te stoten. Omgekeerd houdt het ook  zuurstof buiten en belemmert het de huid om te ademen.


Petrolatum


Petrolatum is een op petroleum (aardolie) gebaseerd vet dat voor industrieel gebruik als smeerolie dient. Het heeft dezelfde eigenschappen als Mineral Oil.


Bentonite


Bentoniet is een poreuze droge klei dat vele malen in omvang toeneemt als het water absorbeert.Het is veelal een bestanddeel van foundations en laat de poriën dichtslibben en de huid verstikken.


Kaolin


Kaolien is een fijne witte klei, gebruikt bij de vervaardiging van porselein. Net als Bentonite doet Kaolin de huid verstikken en verzwakken.


Collageen en Elastin


Dit zijn onoplosbare, vezelige eiwitten, onttrokken uit dierenhuid en gekweekt op kippenpoten. Beide ingrediënten komen in veel huidverzorgingsproducten voor en vormen een dunne laag die de huid kan verstikken.


Dierlijk vet en loog


Loog is een sterk geconcentreerde waterige oplossing van natrium hydroxide en kalium hydroxide. Loog en dierlijk vet zijn samen de hoofdbestanddelen van een stuk zeep dat de huid kan aantasten en uitdrogen. Eveneens kan zeep een voedingsbodem zijn voor bacteriën.


Bron: Natural Style

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH