`Rookverboden verminderen aantal hartaanvallen’
Als je het de eerste keer leest, denk je dat het een 1 april grap is. Als je het nog eens overleest, lijken de sprekers in het artikel het serieus te menen, hoewel sommige namen, zoals Stanton Glantz, niet meteen in de serieuze hoek thuishoren.
Maar áls ze het serieus menen dan vraag je je af welke statisticus dat een dergelijk bericht goedgekeurd heeft, daar het onderzoek niet serieus genomen kán worden als je ziet waarop de uitspraken gebaseerd zijn…
Wat is het geval? Een onderzoeksteam hield het aantal hartaanvallen bij dat gedurende vier jaar per maand optrad in een plaatsje in Montana. In die tijd werd een algeheel rookverbod ingesteld op de werkplek en in bars en restaurants. En wat bleek? Tijdens de rookverbodperiode daalde het aantal patiënten dat zich in een plaatselijk ziekenhuis aanmeldde. “Zie je wel? Rookverboden helpen!” schreeuwen ze uit….
Nou kan ieder kind je vertellen dat, mochten er effecten van dit soort maatregelen zijn, ze pas eerst na jaren boven water zullen komen omdat de invloed van dit soort omgevingsfactoren erg klein is en hooguit na tientallen jaren zich pas zullen openbaren. Verder is er geen sprake van in het bericht dat men ook maar overwogen heeft andere oorzaken als reden voor de gesignaleerde vermindering te onderzoeken. De artsen bijvoorbeeld, die rapporteerden, waren die onafhankelijk of uitgesproken voorstanders van de rookverboden?
En één tekortkoming hebben ze blijkbaar zelf al in de gaten: het aantal proefpersonen kan niet direct onderzoekstechnisch gezien groot genoemd worden. Statistiek is de wetenschap van de grote getallen. Pas als je grootscheeps onderzoek doet mag je dit soort conclusies trekken…
De enige juiste uitspraak in dit verhaal is de laatste regel:
Sargent said the results of the Montana study could help other communities fighting to implement smoking bans, such as Chicago and the states of Delaware and Florida.
Deze doelstelling is de belangrijkste van het hele onderzoek.. Munitie om rookverboden te rechtvaardigen. Alle munitie blijkt dan goed te zijn. Ook losse flodders…
Hoofdschuddend gooien we wéér een stuk vulles in de prullenbak…