Rookverbod geaccepteerd door Hogerhuis

Machteloze woede en verslagenheid was te horen onder Engelse rokers toen duidelijk werd dat, ondanks hoopvolle berichten in het nabije verleden, afgelopen maandag in het Hogerhuis (senaat) twee belangrijke amendementen werden weggestemd op het eerder door het Lagerhuis aanvaarde algemene rookverbod in de horeca. De amendementen, die de scherpste kanten van het rookverbod zou hebben afgehaald, roken toestaan in privé clubs en in pubs waar eten wordt geserveerd, haalden het met 157 tegen 97, respectievelijk 221 tegen 70 stemmen niet.


Minister van Volksgezondheid Lord Warner nam meteen in het Hogerhuis de gelegenheid waar om te dreigen met uitbreiding van het rookverbod naar buiten, naar sportstadions, bushokjes en de ingangen van publieke gebouwen. Het beloofde niet veel goeds toen hij daaraan toevoegde niet te denken aan rookverboden in woonhuizen: de geschiedenis van de anti-rokers laat zien dat ze na elke gewonnen stap snel overgaan op maatregelen die de strop nóg harder aantrekken. Het feit dat hij dit verbod expliciet noemde gaf al aan dat er wel degelijk over wordt nagedacht…


De nederlaag voor de tegenstanders was des te wranger voor de Engelse rokers omdat er, achter de schermen, iets unieks was gebeurd: voor het eerst in de geschiedenis waren parlementsleden via internationale samenwerking van rokersbelangenorganisaties voorzien van alternatieve informatie, bewijsmateriaal dat normaliter angstvallig door de anti-rokenlobby verborgen wordt gehouden. Het was dan ook tijdens de debatten, die via internet ook hier in Nederland te volgen waren, prachtig te horen hoe diverse Lords de wetenschappelijke argumenten van organisaties als het Engelse Forest en Forces naar voren brachten.


Maar het is duidelijk moeilijk voor vrijwilligersorganisaties, zoals de bovengenoemde, dezelfde invloed op de politiek uit te oefenen als de zwaar gesubsidieerde en full-time opererende anti-rokenlobby.


The Lords accepted a plan to allow smoking on theatre stages and film sets “on the basis of artistic integrity” where it was needed in the script.


Health Minister Lord Warner said the new laws could also give ministers powers to ban smoking in sporting stadiums, bus shelters and the entrances to public buildings and work places.

He said these were examples of non-enclosed public places where there was “a risk of harm from second-hand smoke”.

But there were no plans to prevent people from smoking in their own home, he told peers.


BBC: Smoke ban to cover private clubs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH