Rookpolitie in Vlaanderen

Honderd controleurs zullen de naleving van het rookverbod in Vlaamse restaurants met 25.000 controles per jaar gaan afdwingen. In eerste instantie zullen er alleen waarschuwingen worden uitgedeeld, maar bij een tweede overtreding hangen boetes van € 150 tot € 1.650.


Bijna de helft van de restauranthouders, blijkt uit een peiling, ziet met angst op tegen de invoering van het rookverbod en verwacht een omzetverlies. Velen van hen zouden graag een rookruimte inrichten, maar kunnen dat financieel niet opbrengen.


Vanaf 1 januari moeten alle restaurants in België rookvrij zijn. Ook in eetcafés, en de grotere frietkoten, zijn sigaretten niet meer welkom. De zaken kunnen wel een aparte rookkamer of -ruimte voorzien, maar daar mag geen eten worden opgediend. Om ervoor te zorgen dat het rookverbod ook wordt nageleefd, stuurt minister van volksgezondheid Rudy Demotte er honderd controleurs op uit die jaarlijks 25.000 controles moeten uitvoeren. Het gaat om tachtig mensen van het Voedselagentschap en twintig controleurs van de FOD Volksgezondheid. De eerste drie maanden van 2007 staan ruim 12.000 controles in hun agenda.


«Bij een eerste bezoek zullen ze nog geen boetes uitdelen, maar de uitbaters informeren over de regelgeving», zegt Demotte. Dat uitstel van executie kwam er na aandringen van zelfstandigenorganisatie Unizo. Als de restauranthouders bij een tweede controle de asbakken nog niet hebben buitengegooid, riskeren ze wel een boete. Die gaat van € 150 tot € 1.650.


De ‘gewone’ burgers worden over het rookverbod geïnformeerd via een tv-spot. Een boerderij met rokende dieren moet duidelijk maken dat roken en eten niet samengaan. Wie er zeker van wil zijn dat hij niet met rook geconfronteerd wordt bij zijn maaltijd kan uitkijken naar de ‘Smokefree food’-stickers die uitbaters op het raam kunnen plakken.


Honderd controleurs dwingen rookverbod af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download poster

Citaten

 • "Es ist schwieriger, eine vorgefaßte Meinung zu zertrümmern als ein Atom."
  (Het is moeilijker een vooroordeel aan flarden te schieten dan een atoom.)
  Albert Einstein

 • "Als je alles zou laten dat slecht is voor je gezondheid, dan ging je kapot"
  Anonieme arts

 • "The effects of other people smoking in my presence is so small it doesn't worry me."
  Sir Richard Doll, 2001

 • "Een leugen wordt de waarheid als hij maar vaak genoeg wordt herhaald"
  Joseph Goebbels, Minister van Propaganda, Nazi Duitsland


 • "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
  Mahatma Gandhi

 • "There''s no such thing as perfect air. If there was, God wouldn''t have put bristles in our noses"
  Coun. Bill Clement

 • "Better a smoking freedom than a non-smoking tyranny"
  Antonio Martino, Italiaanse Minister van Defensie

 • "If smoking cigars is not permitted in heaven, I won't go."
  Mark Twain

 • I've alllllllways said that asking smokers "do you want to quit?" and reporting the results of that question, as is, is horribly misleading. It's a TWO part question. After asking if one wants to quit it must be followed up with "Why?" Ask why and the majority of the answers will be "because I'm supposed to" (victims of guilt and propaganda), not "because I want to."
  Audrey Silk, NYCCLASH